Bursa se pregăteşte pentru primele două ETF-uri marcă locală

Autor: Roxana Pricop 11.06.2012

Primele două ETF-uri româneşti sunt în curs de autorizare la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), iar modificările aduse reglementărilor în vigoare de arbitrul pieţei de capital vor face şi mai uşoară lansarea pe piaţa locală a celor mai populare instrumente de investiţii din ultimii ani.

Doi administratori de fonduri mutuale lucrează în prezent cu oficialii CNVM, ai Bursei de Valori Bucureşti şi ai Depozitarului Central la înfiinţarea primelor fonduri deschise tranzacţionabile (denumite Exchange Traded Funds-ETF). So­cietatea de administrare Vanguard Asset Management vrea să înfiinţeze de la zero un ETF. Al doilea administrator este societatea Certinvest, potrivit unor surse din piaţă, care vrea să îşi transforme unul dintre fondurile pe indice într-un ETF. Transformarea unui tradiţional fond deschis de investiţii într-un fond deschis tranzacţionabil va deveni posibilă după ce are avizul arbitrului pieţei de capital. Această transformare apare pe lista de modificări pe care CNVM le-a propus la reglementările în vigoare şi la care aşteaptă observaţiile din partea pieţei până pe 14 iunie.

Ambele ETF-uri vor urmări evoluţia unui indice bursier de la Bucureşti iar procedurile de autorizare sunt în curs de finalizare, mai susţin aceleaşi surse.

Oficialii Certinvest nu au putut fi contactaţi pentru a confirma informaţia, iar cei de la Vanguard nu au comentat până la închiderea ediţiei.

Ambii administratori au devenit cunoscuţi pe piaţa locală prin administrarea de fonduri deschise de investiţii, denumite popular şi fonduri mutuale. Vanguard administrează două fonduri mutuale cu active de 2,1 milioane de lei, în timp ce societatea Cert­invest are nouă fonduri mutuale cu active de 41 milioane de lei.

Primul ETF al Cert­invest ar putea proveni din rândul celor trei fonduri pe indice pe care le administrează şi care sunt un fel de fraţi vitregi ai ETF-urilor.

Mai exact, un fond pe indice, aşa cum sunt Cert­invest BET-FI Index, XT Index sau BET Index, are un portofoliu de acţiuni care copiază acţiunile cuprinse în structura unui indice bursier. Fondul pe indice atrage investitori şi resurse în afara bursei, achiziţiile sau vânzările de unităţi de fond realizându-se la ghişeul băncii distribuitoare sau la cel al administratorului. Un ETF construit pe un indice bursier atrage investitori şi resurse prin intermediul bursei, asemeni unei companii listate, subscrierile şi răscumpărările de unităţi realizându-se doar prin intermediul bursei.

Cele trei fonduri pe indice ale Certinvest deţin fiecare active mai mici de un milion de lei. Cel mai performant e Certinvest BET-FI Index cu un randament de 14,55% în 2012. Fondul dispune de active de 0,64 mil. lei de la nouă investitori. Indiferent care dintre cele trei fonduri pe indice va fi transformat în ETF, administratorii de la Certinvest trebuie să găsească o modalitate prin care să crească volumul de active şi baza de investitori pentru ca fondul să genereze tranzacţii pe bursă.

Lansarea primelor ETF-uri, aşteptată pentru vara acestui an, va aduce Bursa de la Bucureşti în rând cu bursele mature din regiune, unde aceste instrumente de investiţii sunt extrem de populare graţie preţurilor mici de intrare, a costurilor reduse şi a deschiderii către nişe puţin accesibile investitorilor de rând. Un alt motiv care a făcut ETF-urile extrem de populare este şi faptul că fondurile tradiţionale de acţiuni nu mai reuşesc să aducă randamente peste cele ale indicelui reper, astfel că investitorii preferă un ETF pentru că sunt siguri că vor lua parte la toată creşterea atunci când bursa creşte, dar şi la toată scăderea atunci când vin corecţiile.