Asus, care lucra anterior cu Scop şi RHS, semnează un acord de distribuţie şi cu NOD

Autor: Adrian Seceleanu 11.06.2012

Subsidiara locală a producătorului taiwanez de computere şi electronice Asus a semnat un acord de distribuţie cu cel mai mare jucător de pe piaţă, Network One Distribution (fostul Asesoft Distribution), în urma căruia compania va avea în portofoliu toată gama de produse Asus, de la laptopuri şi tablete la networking, monitoare, componente PC şi dispozitive multimedia. Contractul ar urma să genereze vânzări de 10 mil. euro până la finele anului.

Anterior, Asus lucra cu alţi trei distribuitori în România (RHS, Scop şi Micro Components), însă RHS şi Scop au intrat în insolvenţă după ce Fiscul a declanşat o anchetă într-un dosar de suspiciune de fraudă prin neplata TVA cu o valoare de zeci de milioane de euro.

Blocarea conturilor şi apoi intrarea în insolvenţă a doi dintre cei trei distribuitori cu care Asus lucra în România a afectat "un pic" vânzările companiei în al doilea trimestru, iar parteneriatul cu NOD are ca obiectiv asigurarea livrărilor către clienţi şi creşterea vânzărilor, a declarat pentru ZF Ciprian Donciu, directorul general al Asus România.

"Este greu să faci business cu companii aflate în insolvenţă, oricât de mult şi-ar dori ele să facă business. Fiind în insolvenţă plata pentru produse trebuie realizată în avans, iar în relaţia cu resellerii, cu clienţii finali există dificultăţi în ce priveşte termenele de plată acordate", a spus Ciprian Donciu. "Nu am întrerupt colaborarea cu RHS şi Scop Computers, continuăm parteneriatul cu cei distribuitori", a adăugat şeful Asus.

"Vrem ca produsele Asus să fie disponibile unui număr cât mai mare de potenţiali utilizatori din România şi urmărim să consolidăm poziţia de lider inclusiv prin parteneriatul cu NOD. Acesta va acoperi întregul portofoliu de produse Asus, de la laptopuri şi tablete la networking, monitoare, componente PC şi dispozitive multimedia. Ţintim ca, până la sfârşitul acestui an, să realizăm împreună o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro", a adăugat el.

Cu o cotă de piaţă de 25%, Network One Distribution este, potrivit datelor proprii, cel mai mare distribuitor local pe piaţa de laptopuri, estimată la 250 milioane de euro în 2011 şi cu o creştere prognozată de 10% în 2012.

Prin parteneriatul cu Asus, care deţine o cotă de 16% pe piaţa laptopurilor, NOD îşi consolidează poziţia de cel mai important distribuitor al pieţei româneşti de computere portabile, furnizor pentru o bază de peste 2.000 de revânzători din România.

"Am integrat rapid întregul portofoliu Asus în parte şi datorită investiţiei de 1,5 milioane de euro pe care NOD a derulat-o anul trecut pentru optimizarea logistică şi operaţională. În acest moment avem disponibile toate gamele de produse Asus, pe care le putem oferi pe toate canalele de distribuţie", a declarat directorul general al NOD, Răzvan Ziemba.

NOD a avut anul trecut afaceri de 200 milioane de euro, în creştere cu 38% faţă de anul anterior.