Speculatorii, mai atraşi de certificatele turbo ale Broker Cluj decât cele ale Erste

Autor: Andrei Chirileasa 11.06.2012

Certificatele turbo introduse pe bursă luna trecută de firma de intermediere Broker Cluj, prin care speculatorii pot paria pe evoluţia indicelui american Dow Jones, au fost luni cele mai tranzacţionate instrumente pe piaţa structuratelor, reuşind să surclaseze în volume popularele certificate turbo emise de austriecii de la Erste pe indicele german DAX.

La ora 17:00 speculatorii au plasat în certificate ale Broker Cluj care mizează pe scăderea indicelui Dow Jones circa 900.000 de lei, volum de circa trei ori mai ridicat faţă de cel realizat cu certificate turbo ale Erste care mizează pe scăderea indicelui DAX, care ocupa poziţia a doua în topul rulajelor zilnice.

În ultima lună au existat zile în care certificatele turbo pe indicele DAX au atras peste un milion de euro de la speculatori, fiind astfel mai tranzacţionate decât majoritatea acţiunilor listate pe bursă.

Se pare însă că există un interes destul de mare din partea speculatorilor şi pentru piaţa americană din moment ce volumele s-au îndreptat astăzi cu precădere spre certificatele pe indicele american Dow Jones în ciuda faptului că atenţia investitorilor este îndreptată în această perioadă cu precădere spre pieţele financiare din Europa.

În perioadele de creştere ale bursei speculatorii sunt atraşi mai ales de certificatele care mizează pe scăderea pieţei, acestea având un levier mai ridicat care le măreşte potenţialul de câştig dar şi de pierdere în cazul în care direcţia pieţei nu este cea anticipată.