Românii au votat partidul, nu persoana. Rezultatele de la vot, un barometru „năucitor“ al alegerilor parlamentare din toamnă

Autor: Andreea Mioara Neferu 12.06.2012

Uniunea Social-Liberală a câştigat zdrobitor alegerile locale de duminică în faţa Partidului Democrat-Liberal, potrivit cifrelor parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, iar rezultatele au scos în faţă greşelile pe care PDL le-a făcut în ultima perioadă, precum şi faptul că românii au votat având în minte cuvântul "schimbare", spun analiştii intervievaţi de ZF. Deşi înfrângerea în favoarea USL era previzibilă, puţini erau cei care se aşteptau ca PDL să obţină scoruri atât de mici.



Astfel, USL a obţinut 50,22% din voturile pentru consiliile judeţene, faţă de 14,88% - PDL, potrivit rezultatelor parţiale furnizate de Biroul Elec­toral Central ieri la ora 14. Situaţie similară şi în ceea ce priveşte consilile locale: USL a obţinut 36,95%, în timp ce PD-L 15,02%. Totodată, USL a luat 47,21% din mandatele de primari, iar PDL 14,49%.

USL şi-a adjudecat cea mai mare parte din judeţe, atât în ceea ce priveşte primăriile reşedinţelor de judeţ, cât şi în ceea ce priveşte preşedinţia consiliilor judeţene.

În unele judeţe precum Argeş, Bacău, Bihor, Con­stanţa, Iaşi sau Vrancea, USL depăşeşte 50% din voturi, atât pentru pri­măria oraşelor reşedinţe de judeţ, cât şi pentru consiliile judeţene. La polul opus, PDL a rămas cu doar câteva oraşe impor­tante, precum Arad, unde a câştigat atât pri­măria oraşului Arad, cât şi preşedinţia consiliului judeţean. În Braşov, PDL a rămas doar cu primarul, consiliul judeţean fiind câştigat de USL. În Cluj-Napoca, candidatul PDL Emil Boc a reuşit de asemenea să câştige mandatul de primar.

"Rezultatele sunt un dezastru pentru PDL. Toată lumea ştia că PDL va pierde în faţa USL, încă din vara lui 2010, când partidul s-a prăbuşit în sondaje. Nu a fost o surpriză faptul că PDL a pierdut, ci proporţia cu care a pierdut", spune analistul politic Stelian Tănase. În opinia sa, rezultatele reprezintă o înfrângere categorică pentru PDL, partid care a dat preşedintele ţării, preşedinţii camerelor din Parlament şi care până de curând forma guvernul.

De aceeaşi părere este şi Marian Preda, decanul Facultăţii de sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti, care afirmă că deşi proporţiile partidelor sunt uşor surprin­zătoare, tendinţa era evidentă. "Pe de o parte, rezultatele se datorează valului de schimbare în general, dar şi greşelilor mari pe care PDL le-a făcut. Ce mi se pare că nu este în regulă este însă faptul că valul votului a măturat şi persoane care au făcut treabă bună şi a adus persoane care pun mari semne de întrebare. Au contat mai puţin realizările şi mai mult culoarea politică", potrivit lui Marian Preda.

O altă surpriză o reprezintă scorul destul de mare pe care partidul lui Dan Diaconescu, PP-DD, l-a obţinut. Cel puţin la consiliile judeţene PP-DD obţinuse 8,12% din voturi la nivel naţional, potrivit rezultatelor parţiale furnizate de Biroul Electoral Central ieri la ora 14.

"Diaconescu a luat votul băsescienilor nemulţumiţi şi al oamenilor din categorii defavorizate. PP-DD este un partid de imagine şi reprezintă reacţia frustrării", mai spune Stelian Tănase.

Românii au votat partidul, nu persoana. Rezultatele de la vot, un barometru "năucitor" al alegerilor parlamentare din toamnă

Alegerile din aceste zile nu vor avea un impact major asupra economiei naţionale, însă ele pun bazele campaniei din toamnă, pentru alegerile parlamentare. "USL pleacă ca favoriţi. Dacă ai mulţi oameni pe teren, în ţară, ai constituită deja maşinăria de vot", potrivit lui Stelian Tănase.

Pe de altă parte, Marian Preda susţine că rezultatul alegerilor de duminică poate reprezenta un semnal al modului în care vor decurge alegerile parlamentare, însă "piatra de încercare a USL nu e în ţară, ci în afară, în Europa (se referă la problemele economice europene - n.red.)".

Totodată, el spune că e foarte important şi modul în care va reacţiona PDL, deşi în acest moment partidul pare incapabil să aibă un răspuns coerent la situaţia de la alegerile recente.

Decanul Facultăţii de sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti mai spune că pe termen scurt alegerile nu vor influenţa economia, însă pe termen mediu şi lung rămâne de văzut cum va reac­ţiona o putere care are în mână totul.