Preşedintele a semnat decretul de eliberare din funcţie a judecătorului Valentin Popescu

Ziarul Financiar 12.06.2012

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat preşedintelui, în urmă cu aproape o lună, eliberarea din funcţie a judecătorului Valentin Popescu, ca urmare a condamnării sale definitive pentru fapte de corupţie.

În 8 mai, Valentin Popescu a fost condamnat definitiv, de instanţa supremă, la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată în 7 mai 2011 pe Valentin Popescu, fost vicepreşedinte al Judecătoriei Petroşani, pe care l-au acuzat că a primit foloase necuvenite pentru a influenţa magistraţi şi a falsificat documente pentru a obţine un apartament aflat în litigiu.

Potrivit procurorilor, în perioada 16 februarie 2007 - 14 iulie 2007, Popescu a făcut demersuri pentru achiziţionarea, printr-un interpus, a unui apartament aflat în proprietatea denunţătorului, ce fusese scos la licitaţie publică urmare a executării silite pentru neplata cheltuielilor de întreţinere. Pen tru a intra în posesia acelui apartament, Valentin Popescu a judecat şi a pronunţat o soluţie într-un dosar civil având ca obiect autorizarea pătrunderii în încăperi, deşi avea obligaţia de a se abţine de la judecarea unei astfel de cauze.

În acelaşi scop, judecătorul Valentin Popescu a promis unei persoane foloase materiale şi nepatrimoniale pentru a interveni pe lângă un judecător de la Tribunalul Hunedoara care să soluţioneze în favoarea sa căile de atac formulate de proprietarul apartamentului dobândit în mod fraudulos.

Pentru a se asigura de sprijinul interpusului pentru dobândirea apartamentului, în perioada 6-10 februarie, Valentin Popescu ar fi promis că va interveni pe lângă angajaţi ai Serviciului Judeţean de Medicină Legală Deva pentru ca fiul acestuia să obţină analize toxicologice ale alcoolemiei în care să se consemneze în fals că a condus un autoturism având în sânge o concentraţie de alcool ce nu atrage răspunderea penală, potrivit procurorilor.

Valentin Popescu a fost arestat în 31 martie 2010, CSM dispunând atunci suspendarea lui din funcţie.