"Urzeala Tronurilor", cel mai piratat serial TV din acest an

Autor: Florin Badescu 12.06.2012

Cu aproape 4 milioane de descărcări pe episod, partea a doua din "Urzeala Tronurilor" este cel mai piratat serial din acest sezon. Producţiile "How I Met Your Mother" şi "The Big Bang Theory" ocupă locurile al doilea, respectiv al treilea.

Site-ul TorrentFreak alcătuieşte cu regularitate un clasament al celor mai piratate seriale prin intermediul platformei BitTorrent.

Fiecare episod din această saga fantastică, creată pe baza romanelor scrise de americanul George R. R. Martin, a fost descărcat în medie de 3,9 milioane de ori. Cifra este cu atât mai impresionantă cu cât ea este aproape egală cu audienţa normală a serialului produs de HBO, care adună în faţa micilor ecrane 4,2 milioane de telespectatori în medie la fiecare episod. "Ga me of Thrones" este un serial unic din acest punct de vedere, întrucât se întâmplă extrem de rar ca audienţele - legală şi ilegală - unui show TV să fie aproape identice. În general, cele două concurează una cu cealaltă: un serial foarte urmărit la televiziune este puţin descărcat de pe internet, iar un serial cu multe descărcări pe internet îşi pierde din audienţa televizată.

Calitatea acestui serial, excelenta recepţie din partea criticilor de specialitate şi faptul că show-ul beneficia deja de o reputaţie mondială graţie bestsellerurilor pe baza cărora a fost ecranizat explică parţial acest scor. Un alt motiv constă în lipsa de accesibilitate a serialului (în Franţa, de exemplu, serialul "Game of Thrones" este difuzat doar pe platforma Orange cinéchoc). HBO refuză să posteze episoadele online, gratuit, după ce acestea sunt difuzate la televizor, aşa cum procedează alte posturi de televiziune (CW de exemplu).

Inspirat din seria de romane "Cântec de gheaţă şi foc/ A Song of Ice and Fire", de George R. R. Martin, serialul original HBO "Urzeala tronurilor" are o acţiune centrată vag în secolul al XV-lea, într-un regat fictiv numit Westeros. Magicul, epicul şi fantasticul vin în completarea acţiunii din "Urzeala tronurilor".

Seria "Cântec de gheaţă şi foc" ("A Song of Ice and Fire") este o fantezie epică scrisă de romancierul şi scenaristul american George R. R. Martin. Martin a început să lucreze la această serie în 1991, primul volum fiind publicat în 1996. Planificată iniţial ca trilogie, seria cuprinde până în prezent cinci romane publicate şi încă două aflate în stadiul de proiect. Romanele din această serie au fost traduse în peste 20 de limbi şi s-au vândut în peste 15 milioane de copii pe plan mondial.

În afară de "Game of Thrones", două seriale difuzate de postul CBS şi un serial difuzat de postul Fox înregistrează scoruri ridicate în clasamentul întocmit de site-ul TorrentFreak: producţia "How I Met Your Mother", cu 2,8 milioane de descărcări ilegale pe episod, ocupă locul al doilea, iar "The Big Bang Theory", cu 2,7 milioane de descărcări ilegale, se află pe locul al treilea. Însă aceste cifre ar trebui analizate ţinând cont şi de audienţa naturală a acestor programe de televiziune foarte populare. "The Big Bang Theory", în special, are o audienţă medie de 15 milioane de telespectatori pe episod.

Pe locurile următoare s-au clasat în ordine serialele "Dr. House" (2,3 milioane de descărcări ilegale pe episod), "Mad Men" (1,87 milioane de descărcări ilegale pe episod), "Modern Family" (1,8 milioane), "Revenge" (1,73 milioane), "Neveste disperate" (1,66 milioane), "Family Guy" (1,6 milioane) şi "Supernatural" (1,54 milioane).