Volksbank a urcat pe palierul de 6% pe an dobânzile la depozitele în lei

Autor: Ciprian Botea 12.06.2012

Volksbank, subsidiara locală a grupului austriac cu acelaşi nume, a majorat cu până la trei sferturi de punct procentual dobânzile plătite la depozitele la termen în lei, până la un maxim de 6,5% pe an.

Bonificaţia maximă este oferită clienţilor care pun banii într-un depozit pe un an, în timp ce dobânda oferită la scadenţele de una şi trei luni este de 6% pe an. Aceasta este prima mişcare vizibilă de anul acesta prin care o bancă de top zece majorează dobânzile la lei, fiind totodată o surpriză având în vedere că multe bănci, inclusiv Volksbank, au tăiat dobânzile la depozitele în lei în ultimele luni. Prin majorarea dobânzilor austriecii încearcă însă să-şi reducă dependenţa de resursele externe şi să-şi îmbunătăţească raportul credite/depozite.

Volksbank s-a bazat în trecut aproape exclusiv pe finanţările primite de la banca-mamă şi a ajuns la un raport credite/depozite foarte dezechilibrat, de circa 500%. Dobânzile oferite de austrieci sunt peste media sistemului bancar, de sub 6% la finalul lunii aprilie, Volksbank ajungând să se bată pentru resurse cu jucători de talie redusă ca ATE Bank sau Bank of Cyprus.