Salans: Un an cu multe schimbări de guvern e un an dificil pentru mediul de afaceri, iar lucrul acesta face ca şi viaţa noastră să fie mai dificilă

Autor: Cristi Moga 12.06.2012

La sfârşitul anilor '90, când economia românească era tot într-o perioadă de criză, un avocat american al firmei internaţionale Salans venea la Bucureşti pentru a înfiinţa un birou de avocatură, la îndemnul unor corporaţii ca Heidelberg Cement sau SAB Miller, interesate de investiţii pe piaţa locală.

Dintre marile case internaţionale de avocatură prezente şi astăzi pe piaţa locală, Salans (1997) şi Schoenherr (1996) au cea mai veche prezenţă, într-un domeniu care a fost dominat în ultimii 20 de ani de firme româneşti, coordonate de avocaţi precum Ion Nestor, Gheor­ghe Muşat sau mai tinerii Florentin Ţuca şi Florian Niţu.

Dacă ei au dorit să îşi ştie numele trecut pe sigla de la intrarea în firmă, alţi avocaţi români au apreciat mai mult apartenenţa la o casă de avocatură internaţională, cum este şi cazul Andei Todor, primul avocat recrutat de Salans în Bucureşti, în 1997, şi cea care conduce biroul local de patru ani.

"În 1997 noi, avocaţii români, eram destul de naivi. Era o lipsă de experienţă evidentă şi dorinţa de a arde etape. Lucrasem la Nestor aproape doi ani, dar doream să intru într-o firmă internaţională, drept dovadă că am rămas la Salans timp de 15 ani. Ce atrage un avocat la o firmă internaţională? Sistemele de IT sofisticate, comportamentul şi aş spune regulile de etică", spune Anda Todor, 46 de ani.

Todor face parte din grupul restrâns de avocaţi români care au statut de equity partner într-o firmă internaţională, poziţie dobândită în anul 2005. Ce înseamnă equity partner? Veniturile sale sunt influenţate de profitabilitatea globală a firmei, iar în 2011 profitul mediu per equity partner în cadrul Salans s-a ridicat la 551.000 de euro la nivel global, potrivit datelor prezentate de companie în publicaţia The Lawyer. Salans nu oferă informaţii cu privire la veniturile biroului din Bucureşti al firmei. La nivel global, cei 770 de avocaţi ai firmei au generat în 2011 venituri de 206,3 milioane de euro, adică o productivitate de peste 260.000 de euro per avocat.

 

În Bucureşti firma are în prezent 32 de avocaţi, dar productivitatea este similară cu cea la nivel global doar pentru avocaţii din domenii precum energie sau litigii, restul practicilor fiind influenţate în prezent şi de către limitările pieţei. Extrapolând, veniturile Salans la Bucureşti ar putea fi estimate la 5-6 milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

 

Cum s-a ajuns aici?

 

"Primul sediu a fost într-o vilă de pe strada Pitar Moş, la numărul cinci, iar primul interviu a avut loc la hotelul Majestic. Biroul din Bucureşti a fost înfiinţat de un avocat din Chicago, care avea contactele mele din 1995, când am fost studentă în Statele Unite. La o lună a venit şi Obie Moore (cel care a condus biroul timp de zece ani - n.red.), care lucra la Fondul Româno-American, iar la scurt timp au fost recrutaţi şi Chris Berlew şi Tiberiu Csaki, cei doi fiind şi astăzi printre partenerii firmei. Acest lucru ne-a dat stabilitate în toţi aceşti ani", rememorează Anda Todor. În prezent biroul din Bucureşti al Salans cuprinde patru parteneri, Claudiu Munteanu-Jipescu, coordonatorul practicii de energie, fiind recrutat în anul 2005 şi promovat în 2009, deodată cu Tiberiu Csaki.

 

O serie de companii internaţionale, precum Gillette (firmă achiziţionată între timp de Procter & Gamble), Carpatcement sau Creditanstalt au fost printre clienţii biroului din Bucureşti timp de 15 ani, dintr-o serie de 200-300 de firme care au lucrat de-a lungul timpului cu Salans la nivel local.

 

"Piaţa locală a avocaturii era foarte mică. Noi am început să lucrăm pentru clienţi ca Gillette, SAB Miller şi Heidelberg Cement, care se uitau la achiziţii de fabrici în România. Până prin anul 2001 echipa din Bucureşti a rămas de o dimensiune mică spre medie. Făceam de toate în acea perioadă, mai puţin litigii. Nu vorbeam de grupuri de practică, specializări sau real estate."

 

Firma a plecat în 2001 din sediul de pe Pitar Moş pentru a ocupa un etaj al unei clădiri de birouri situată lângă catedrala Sfântul Iosif, unde îşi desfăşoară activitatea şi astăzi, dar pe două etaje. Înainte de criză, Salans agrease mutarea într-un spaţiu mai mare din turnurile City Gate din Piaţa Presei, dar mutarea nu a mai avut loc, în condiţiile în care recesiunea a venit şi cu o restrângere a echipei. Anda Todor spune că a beneficiat de avantajele faptului că face parte dintr-o reţea şi a primit semnale din timp privind venirea crizei, dar admite că nu a conştientizat amploarea impactului. "Recesiunea a adus un moment al adevărului pe această piaţă, care a devenit una a clientului. Avocatul nu mai este în centru, ca în perioada de boom, iar clienţii sunt mult mai sofisticaţi şi aşteaptă ca avocatul să nu fie doar un adviser tehnic, ci şi un sfătuitor pe business. Clientul este mai dornic ca oricând să schimbe firma de avocatură. Se caută un prototip de avocat - mai eficient, în special în domeniul tranzacţiilor", consideră Anda Todor, care în cei 15 ani de prezenţă în Salans s-a confruntat şi cu o serie de plecări.

 

Un moment important a avut loc în 2006, când după mai puţin de doi ani de colaborare Gabriel Biriş a părăsit Salans alături de Gelu Goran şi Victor Constantinescu pentru a înfiinţa firma Biriş Goran. Doi ani mai târziu, Obie Moore a decis de asemenea să pără­sească Salans pentru un proiect alături de omul de afaceri Dinu Patriciu, un client "tradiţional" al Salans la acea vreme, în timp ce în 2010 Lucian Bondoc, un alt partener, a decis să plece la White & Case. "Plecările şi venirile le vedem ca lucruri normale, care la o firmă de 15 ani este normal să se întâmple. Sunt lucruri de viaţă, pot spune, şi trebuie să administrezi cât mai bine momentul. Trebuie să te detaşezi şi să nu iei lucrurile personal."

 

Perioada imediat următoare nu va fi deloc uşoară, consideră Todor. "2012 este un an dificil pentru business, n-aş zice pierdut, dar este mai puţin decât ne-am fi dorit. Un an cu multe schimbări de guverne e un an dificil pentru mediul de afaceri, iar lucrul acesta face ca şi viaţa noastră să fie mai dificilă. Este un an în care suntem la un nivel asemănător în ceea ce priveşte veniturile."

 

În materie de contracte importante, Anda Todor spune că asistarea lui Dinu Patriciu la vânzarea Rompetrol a fost un "punct de referinţă" în istoria biroului, dar au fost şi alte proiecte la fel de interesante.

 

"Un proiect greu a fost listarea A&D Pharma pe bursa de la Londra. Aceasta a avut loc în perioada 2007-2008, a fost un proiect interesant şi solicitant, era prima listare a unei companii româneşti la Londra şi speram ca acest proiect să fie un semnal al începutului pentru companiile interesate de piaţa de capital. Încă sperăm la proiecte sofisticate şi ne uităm către Polonia."

 

Un alt contract important în care avocaţii Salans au fost implicaţi s-a derulat în 2008 când, firma a asistat Continental Wind Partners la vânzarea celui mai mare proiect eolian din Dobrogea către grupul CEZ din Cehia, tranzacţie considerată de asemenea o "bornă" în dezvoltarea pieţei de energie regenerabilă.

 

 

Dar care este obiectivul pentru următorii 15 ani?

 

"Mă văd avocat şi peste 15 ani, dar nu ştiu dacă manager de firmă. Eliane (Heilbronn, unul dintre cei trei fondatori ai Salans, în anul 1978 - n.red.) este un exemplu pentru noi prin faptul că lucrează cu pasiune la 80 de ani. Chestiunea cu managementul, în 2008, a venit în plus faţă de profesia de avocat. Poate mi-aş fi dorit să fiu manager într-o perioadă mai uşoară", conchide Anda Todor.