Noile funcţii din iOS 6 arată un Apple hotărât să rupă legăturile cu produsele rivalului Google

Autori: Claudiu Ilioiu , Adrian Seceleanu 13.06.2012

Apple nu a lansat sau prezentat niciun produs sau serviciu surpriză în cadrul conferinţei anuale cu dezvoltatorii, însă anunţurile făcute de directorul executiv Tim Cook au arătat că gigantul american face paşi tot mai hotărâţi pentru a se distanţa şi utiliza din ce în ce mai puţin produsele rivalului Google, scrie Wall Street Journal.

De altfel, o mare parte din funcţiile şi aplicaţiile care vor fi disponibile odată cu lansarea în această toamnă a iOS 6 - sistem de operare utilizat pentru iPad-uri şi iPhone-uri - vor înlocui produse ale Google.

Noul sistem de operare integrează un serviciu propriu de hărţi (inclusiv unele 3D), care va fi compatibil cu Siri, astfel compania renunţă la Google Maps. Serviciul va putea fi folosit şi ca GPS auto, incluzând informaţii despre trafic în timp real, culese în mod automat de la utilizatori.

Apple a încheiat un acord cu compania olandeză TomTom, cel mai mare producător de aparate portabile de navigaţie din Europa, pentru folosirea hărţilor digitale ale acesteia la noi servicii mobile, relatează Bloomberg.

Acţiunile TomTom au urcat cu până la 16% în urma informaţiei, la cel mai ridicat nivel atins după 2 mai. În ultimele 12 luni, titlurile Tom Tom s-au depreciat cu 40%.

"Acordul este benefic pentru TomTom datorită bazei mari de utilizatori ai produselor Apple şi ai brandului în sine, care reprezintă inovaţie, uşurinţă în utilizare şi calitate", a declarat Martijn den Drijver, analist al SNS Securities în Amsterdam.

TomTom, care a dominat industria de navigaţie înainte ca Google şi Apple să intre pe piaţă cu produse similare pentru smartphone-uri, furnizează hărţi digitale care acoperă peste 200 de ţări şi regiuni la nivel mondial.

Apple a venit cu îmbunătăţiri şi pentru asistenţa vocală Siri, care este disponibilă acum în mai multe limbi şi este capabilă să primească mai multe comenzi, putând să deschidă aplicaţii şi jocuri. Apple colaborează cu o serie de producători auto pentru implementarea Siri în autovehicule. Serviciul va fi disponibil de acum şi pe iPad.

Compania a mai prezentat în cadrul evenimentului şi noua generaţie MacBook Pro care fără unitate optică are o grosime de 0,71 inchi şi prezintă Retina Display (rezoluţie 2880x1800 pixeli). Noul model are o autonomie de 7ore şi 30 de minute, procesorul este quad-core la 2,7 GHz, are până la 16 GB RAM şi video Kepler Geforce GT 650M. Ecranul noului MacBook Pro are 15,4 inchi. Cea mai ieftină variantă a noului model este de 2.199 dolari.



Ce va aduce nou Apple în iOS 6

- îmbunătăţiri ale browserului Safari, cum ar fi posibilitatea de a vedea paginile web pe întregul ecran

- suport pentru apelurile video FaceTime şi fără utilizarea unei reţele WiFi

- posibilitatea de a crea VIP Mailbox, o căsuţă poştală în care să fie afişate doar mesajele de la persoanele desemnate de utilizator ca fiind foarte importante

- opţiunea de a respinge un apel cu un mesaj şi de a activa o opţiune 'nu deranjaţi'

- asistentul vocal Siri, care devine disponibil şi pe iPad, va putea fi utilizat şi pentru a lansa aplicaţii sau posta mesaje pe Facebook sau Twitter

- o nouă aplicaţie pentru hărţi care o înlocuieşte pe cea a Google

- o mai bună integrare cu Facebook: utilizatorul se va putea loga o singură dată la reţeaua socială iar apoi va putea posta mesaje şi din alte aplicaţii

- iOS 6 va fi disponibil în această toamnă pentru iPhone 4S, iPhone 4, iPhone 3GS, noul iPad, iPad 2 şi iPod touch (a patra generaţie)