Gruia Stoica, profit de şase ori mai mare la GFR

Autor: Mirabela Tiron 14.06.2012

Grup Feroviar Român (GFR), cel mai mare transportator privat feroviar de mărfuri, condus de omul de afaceri Gruia Stoica, şi-a majorat de şase ori profitul net anul trecut, până la 28,7 milioane de lei (6,5 milioane de euro), iar anul acesta esti­mea­ză o creş­tere cu circa 40%, potrivit oficialilor companiei.

"O contribuţie importantă în creşterea veniturilor şi a profitului de anul trecut a avut-o preluarea vagoanelor de la Rompetrol Logistic la sfârşitul lui 2010. Anul acesta creşterea va veni din semnarea de contracte noi", potrivit lui Gruia Stoica.

Veniturile celui mai mare transportator feroviar privat de marfă din România s-au ridicat anul trecut la 804,3 milioane de lei (187 mil. euro), cu circa 43% mai mult în lei faţă de anul anterior. Prognozele de anul acesta arată că veniturile se vor majora cu 8%, mult sub ritmul de creş­te­re al profitului net. Printre clienţii GFR se mai numără Petrom, Lafarge, Dacia şi Mechel, potrivit ultimelor informaţii disponibile.

În mai bine de zece ani, Gruia Stoica, unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri, care îşi are originile în localitatea Toflea (judeţul Galaţi), şi-a dezvoltat pas cu pas un business profitabil din opera­ţiuni de transport marfă în România, Ungaria, Serbia şi Bulgaria.

Pe piaţa de transport feroviar privat mai operează Servtrans şi Unifertrans, cea mai mare cotă de piaţă fiind deţinută de GFR (circa 33%). Aceste companii concurează cu CFR Marfă.