Credit Suisse: Sectorul bancar european ar putea fi scos din funcţiune dacă cele mai slabe economii părăsesc zona euro

Autor: Andrei Cîrchelan 15.06.2012

Analiştii băncii elveţiene Credit Suisse, una dintre cele mai influente la nivel mondial, esti­mează că aproximativ 58% din valoarea băncilor europene s-ar putea eva­pora dacă statele periferice părăsesc zona euro, scrie publicaţia britanică The Guardian.

Puţine bănci mari ar rămâne în picioare, iar sectorul bancar ar suferi pierderi de 370 mld. euro dacă zona euro se prăbu­şeşte sub greutatea crizei econo­mice, se arată într-un raport al Credit Suisse, în care se menţio­nează că dacă ţări precum Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia şi Spania părăsesc zona euro, atunci valoa­rea totală de piaţă a băncilor euro­pene s-ar putea reduce cu aproxi­mativ 58%.

Chiar şi dacă euro va supra­vieţui şocului iniţial, un astfel de scenariu ar presupune retragerea din sistem a unor fonduri de creditare în valoare de aproximativ 1.300 miliarde euro, pe măsură ce băncile se repo­ziţionează pe pieţele lor de bază.

"Considerăm că părăsirea zonei euro de către Grecia ar putea fi gestionată, însă în cazul unei ieşiri generale la periferie, puţine dintre marile bănci listate ale zonei euro ar rămâne în picioare", notează raportul citat.

Sectorul bancar ar putea necesita injecţii de capital de până la 470 miliarde de euro dacă cele trei scenarii luate în considerare de Credit Suisse, respectiv Grexitul, ieşirea celorlalte state periferice şi retragerea băncilor pe pieţele de bază, s-ar desfăşura simultan.

Băncile din Marea Britanie nu ar scăpa nici ele neatinse, deşi sunt mai bine izolate comparativ cu cele din zona euro. Dacă ţările de la periferie părăsesc zona euro, Barclays ar putea pierde 37 miliarde de euro. Pentru Royal Bank of Scotland pierderile s-ar ridica la 26 miliarde de euro.

Pentru cazul în care Grecia este singura care părăseşte zona euro, analiştii Credit Suisse calculează că băncile din zona euro ar pierde maximum 5% din ca­pitalizare, iar băncile de investiţii şi băncile fran­ceze, în frunte cu Crédit Agricole, ar suferi cele mai mari pierderi.

Analiştii Credit Suisse insistă în raport asupra faptului că ei nu consideră probabilă prăbuşirea zonei euro sau un Grexit, însă numărul tranzacţiilor între ţările membre se va reduce considerabil, ceea ce va reduce creditarea pentru afaceri şi gospodării.

Preţul ţiţeiului s-ar putea înjumătăţi anul acesta dacă turbulenţele din Europa se intensifică

Analiştii Credit Suisse estimează că preţul petrolului s-ar putea înjumătăţi anul acesta în cazul în care criza din zona euro se agravează, scrie The Telegraph.

"Preţul ţiţeiului Brent ar ajunge la 50 de dolari pe baril. Cererea de petrol ar înregistra o scădere abruptă în urma crizei de încredere", potrivit analiştilor Jan Stuart şi Stefan Revielle, care adaugă că toate scenariile negative privitoare la petrol implică situaţia din Europa într-o măsură mai mică sau mai mare.

Preţul ţiţeiului Brent, de referinţă pentru bursa de la Londra, a scăzut cu 0,7% în şedinţa de tranzacţionare de ieri, la 96,4 dolari pe baril. Comentariile analiştilor vin înainte de şedinţa Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), unde se va stabili producţia de petrol pentru a doua jumătate a anului.