Grecii de la ATE Bank au provizioane de 50 mil. euro la credite totale de 250 mil. euro

Autor: Ciprian Botea 14.06.2012

Provizioanele au presat rezultatele băncii în perioada de criză, aceasta cumulând pierderi de zeci de milioane de euro.

ATE Bank, un jucător de talie mică cu acţionariat elen, avea la finalul lunii aprilie un portofoliu de credite de 1,12 miliarde de lei (256 mil. euro), peste 80% fiind reprezentat de finanţările acordate companiilor, potrivit celor mai recente date publicate de bancă.

Provizioanele constituite de bancă pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante ajungeau la 213 milioane de lei (49 mil. euro) şi reprezentau aproape o cincime din bilanţul de credite. Datele sunt conforme cu standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS). De fapt, cheltuielile mari cu provizioanele s-au reflectat în rezultatele din ultimii ani ale băncii. Banca locală a raportat pierderi de zeci de milioane de euro în ultimii ani, iar grupul elen ATE Bank a fost nevoit să aducă bani la capital pentru acoperirea acestor pierderi.

ATE Bank a raportat anul trecut o pierdere netă de 160 milioane de lei (circa 38 mil. euro), una dintre cele mai mari pierderi din sistemul bancar, cu toate că este un jucător de talie mică, având o cotă de piaţă de circa 0,4%. ATE a încheiat anul trecut pe locul 25 în clasamentul băncilor locale.

Activitatea băncii este concentrată pe segmentul companiilor, finanţările acordate persoanelor fizice reprezentând doar 18% din bilanţ la finalul lunii aprilie. Soldul creditelor acordate clienţilor individuali era de 193 milioane de lei (44 mil. euro) la finalul lunii martie. Cele mai multe credite acordate persoanelor fizice sunt garantate cu ipotecă.

Banca-mamă a ATE Bank, Banca Agricolă a Greciei, este controlată de statul elen şi a hotărât anul trecut vânzarea filialei locale în cadrul unui acord încheiat cu Comisia Europeană privind reducerea expunerii pe pieţele externe.

Grecii deţin peste 90% din acţiunile băncii locale, restul fiind în posesia UCECOM şi a unor persoane fizice şi juridice. UCECOM a anunţat la rândul său că vrea să-şi vândă participaţia de circa 5%.

Cu toate că a anunţat vânzarea băncii locale, grecii au continuat să aducă bani la capitalul acesteia. La finalul anului trecut, capitalul băncii a fost majorat cu 20 mil. euro, iar în luna aprilie ATE Bank a primit un împrumut subordonat de la banca-mamă în valoare de 24 mil. euro. De la începutul crizei, BNR le-a solicitat băncilor străine care înregistrau deteriorări ale indicatorilor de solvabilitate să vină cu capital suplimentar, cele mai mari injecţii fiind făcute de băncile cu capital elen.