Conflictul dintre Băsescu şi Ponta intră în prelungiri. PSD îşi savurează cea mai mare victorie de la înfiinţare, iar în PDL se aruncă cu demisii din toate părţile

Autor: Iulian Anghel 15.06.2012

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta nu s-au înţeles nici ieri asupra reprezentării României la Bruxelles, la forurile eu­ropene. Dincolo de argumentele protagoniştilor, este vorba despre un banal joc politic întreţinut de un păcat vechi în care neatribuirea clară a responsabilităţilor lasă loc interpretărilor: toţi sunt responsabili de tot şi de nimic în aceeaşi vreme. Iar arbitrariul este cel care guvernează.

Şi preşedintele şi premierul au primit "ordinea de zi" a summit-ului UE de la finalul lunii. Trebuie doar stabilit cine merge acolo şi cu ce mandat. Miza este politică, drept urmare trebuie privită în contextul politic al ultimelor zile. Stânga a câştigat fără drept de apel alegerile locale. Înţelegerea politică dintre PSD şi PNL prevede o guvernare de opt ani. Nu mai este loc aici de "un al treilea", respectiv preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele a ajuns, prin forţa împrejurărilor, liderul noii opoziţii. Nu avem de-a face, pe de-a-ntregul, cu o confruntare între instituţii - Preşedinţia şi Guvernul sunt plasate de Constituţie, ambele, în sfera puterii executive şi de aici dificultatea de a discerne cui revine o sarcină sau alta, de vreme ce textul legii fundamentale lasă loc de interpretare. Dar avem de-a face cu un caz tipic de confruntare putere-opoziţie.

În acest context trebuie văzută şi decizia Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor care miercuri a stabilit că judecătorii de la Curtea Constituţională nu mai pot judeca hotărâri ale Parlamentului, prin urmare nici o eventuală hotărâre de suspendare din funcţie a şefului statului. Decizia Curţii din 2007, anume că preşedintele nu a în­călcat Constituţia, nu a blocat sus­pendarea lui Traiană Băsescu de către Parla­ment - avizul era consultativ, oricum. Dar, printr-o modificare ulterioară, Curtea ar fi putut invalida decizii ale Parlamentul pe care le-ar fi socotit neconsti­tuţionale - precum aceea de a-l suspenda pe preşedinte.

Prevederea a fost modificată miercuri de Comisia juridică, iar Curtea îşi pierde acest rol. Preşedintele poate fi suspendat de Parlament dacă încalcă Constituţia. Curtea Constituţională este instituţia chemată să judece când şi unde s-a încălcat Constituţia.

Dar, de acum înainte, dacă preve­derea adoptată de Comisia juridică va trece de plen şi va deveni lege, nu Curtea Constituţională va judeca dacă şeful statului a încălcat legea fundamentală, ci Parlamentul, care este o instituţie politică.

Dacă preşedintele merge la Con­siliul European de la finalul lunii, el ar putea fi acuzat, la extremă, că a încălcat Constituţia. Cine va judeca acest lucru? Parlamentul care, marţi, s-a pronunţat deja: premierul şi nu preşedintele reprezintă România la Bruxelles.

Deocamdată focul este ţinut sub control. Premierul admite că există o neînţelegere majoră între el şi şeful statului, dar nu trânteşte uşa: "Nu am stabilit nimic (ieri, în privinţa repre­zentării României la Bruxelles - n.n.) decât că ne vom mai vedea să continuăm dialogul!".

Corabia democrat-liberală ia apă. Deocamdată în fostul partid de guvernământ se contabilizează demisiile

Secretarul general al PDL Ioan Oltean a demisionat ieri din această funcţie ca şi vicepreşedintele acestui partid Gheorghe Ştefan. În fostul partid de guvernământ - complet bulversat de înfrângerea politică de duminică de la locale - îşi face loc, din ce în ce mai mult, ideea organizării unui congres care să stabilească o nouă conducere. Deşi aseară ideea a fost respinsă, nu este exclus ca ea să fie reluată.

PDL s-a reunit ieri pentru a analiza rezultatul alegerilor, iar întrebarea urgentă este: cum redresezi corabia care a început să ia apă? Preşedintele partidului Emil Boc a venit cu următoarea propunere, potrivit Mediafax: organizarea unui congres extraordinar sau o nouă echipă în care el să rămână preşedinte. Nu este clar cum vor evolua lucrurile în acest partid pentru că nici fruntaşii PDL nu sunt pe deplin edificaţi.

Soluţia avansată miercuri de Radu Berceanu, anume ca întreaga conducere a PDL să demisioneze nu are încă un ecou foarte larg, dimpotrivă a fost contestată de mai mulţi lideri. Deocamdată PDL contabilizează demisiile: secretarul general Ioan Oltean, vicepreşedintele Gheorghe Ştefan sau şefa PDL Bucureşti Elena Udrea.

Stânga şi liberalii în sărbătoare: "Cel mai mare succes electoral de la al Doilea Război Mondial"

Greii PSD în frunte cu preşedintele partidului Victor Ponta au sărbătorit ieri victoria în alegeri la Rin Grand Hotel, unde coproprietar este neaşteptatul câştigător al mandatului de primar în sectorul 3 al Capitalei, Robert Negoiţă.

Parlamentari, şefi de consilii judeţene, oameni cu funcţii în guvern au celebrat victoria totală a stângii în alegerile de duminică, alegeri care au schimbat complet harta politică a României.

Victoria a fost şi pentru PNL un prilej de a face recurs la istorie sau de a proclama că, de fapt, istoria a început duminică.

Crin Antonescu, şeful liberalilor, a susţinut într-o reuniune de partid, că rezultatul la alegerile locale reprezintă cel mai mare succes electoral al PNL de după cel de-al Doilea Război Mondial: "Consider că, în aceste alegeri locale, PNL a reprezentat cu adevărat şi a salvat dreapta în România, în vreme ce impostori doctrinari au făcut tot ce se poate pentru a compromite ideea de dreapta şi mă refer aici la PDL, însuşindu-şi această doctrină, iar acum s-au prăbuşit în faţa verdictului neiertător al alegătorilor".