Credit Agricole preia Emporiki Bank România de la divizia Emporiki Bank Grecia

Autor: Marius Oncu 15.06.2012

Preluarea care trebuie aprobată de Banca Naţională a României este "ultima etapă a unui proces început în 2009, în scopul consolidării legăturilor dintre Credit Agricole şi subsidiarele grupului Emporiki", se arată într-un comunicat al Emporiki Bank România.

Emporiki România beneficiază deja de acces la finanţare directă din partea grupului francez, se arată în comunicat.

Acordul pentru preluarea subsidiarei din România face parte dintr-un transfer mai amplu, al tuturor subsidiarelor Emporiki Bank din Balcani, către grupul Credit Agricole.

Decizia vine în contextul incertitudinilor privind situaţia din Grecia după alegeruile de duminică, dar şi la scurt timp după un articol al cotidianului Wall Street Journal, care anunţa, pe surse, că grupul francez ar putea renunţa la Emporiki, lăsând instituţia de credit să se prăbuşească, dacă Grecia iese din zona euro.

Credit Agricole a preluat Emporiki Bank în 2006. Emporiki este cea mai mare bancă cu capital străin din Grecia.

Transferul vizează subsidiarele din România, Bulgaria şi Albania, potrivit cotidianului elen Kathimerini.

Emporiki Bank România a avut anul trecut pierderi de 5,1 milioane euro, cu 62% mai mici decât cele din 2010, rezultatele negative din ultimii doi ani fiind determinate de nivelul ridicat al provizioanelor. Emporiki Bank funcţionează pe piaţa bancară din România din 1996.