UPDATE: Radu Călin Cristea: TVR interzice Romtelecom să mai difuzeze meciuri de la Euro-2012

Autor: Madalina Cerban 15.06.2012

Radu Călin Cristea, directorul general interimar al TVR, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că TVR a notificat Romtelecom să nu mai difuzeze meciuri din cadrul Euro-2012, întrucât societatea nu a respectat acordul cadru privind sublicenţierea drepturilor de transmisie pe Dolce Sport.

În notificarea transmisă de Societatea Română de Televiziune (SRTv) pe 15 iunie către Romtelecom, societatea care deţine televiziunea Dolce Sport, se spune că acordul cadru privind sublicenţierea unor drepturi media de transmisiune televizată încheiat pe 8 noiembrie 2011 nu a fost respectat de către Romtelecom.

În mod concret, TVR aduce la cunoştinţa Romtelecom că termenele de plată prevăzute au fost depăşite, nefiind respectate obligaţiile asumate de societate.

Astfel, suma de 500.0000 de euro, plus TVA, scadentă la 15 aprilie 2012 a fost achitată printr-un ordin de plată din 2 mai, scadenţa fiind depăşită cu 17 zile. De asemenea, suma de 550.000 de euro, plus TVA, scadentă la 10 iunie, nu a fost achitată până în momentul emiterii notificării citate.

Radu Călin Cristea a precizat că SRTv are dreptul de a invoca excepţia de neexecutare a acordului cadru şi de a interzice Romtelecom difuzarea competiţiilor sportive ulterioare scadenţei neachitate.

"Pe cale de consecinţă, începând din acest moment, vă interzicem difuzarea televizată a Campionatului European de Fotbal UEFA - Euro-2012, întrucât desfăşurarea acestei competiţii este ulterioară depăşirii scadenţei", a citit Radu Călin Cristea din notificare.

El a precizat că este "în pâine" de miercuri, ca director general interimar al TVR, şi a încercat să lupte pe mai multe fronturi. "Sunt foarte multe. Primul dintre ele a fost acest contract cu Romtelecom-ul, recte cu Dolce TV, pentru că mi s-a părut şi mie destul de ruşinos, chiar dacă nu aveam cum moralmente să-mi asum eu această situaţie, ca milioanele de români care sunt plătitori de taxe TV să fie puşi în imposibilitatea de a urmări în direct toate meciurile de la Campionatul European de Fotbal din Polonia şi Ucraina", a spus Cristea.

El a spus că decizia de a trimite această notificare către Romtelecom a fost luată în urma unei consultări cu o echipă condusă de Eugen Vasiliu, consilier juridic în TVR, care a reuşit să "descurce nişte iţe foarte complicate".

"Începând din acest moment, românii vor putea viziona toate meciurile de la Campionatul European de Fotbal din Polonia - Ucraina pe TVR. În cazul în care Dolce TV nu se va conforma acestei notificări trimise, ne rezervăm dreptul de a muta acest litigiu în justiţie. Personal, nu prea pot să înţeleg de ce fosta conducere executivă a televiziunii publice, inclusiv Departamentul de Sport, nu s-a folosit de încălcarea de către Dolce TV a acestor clauze contractuale, pentru că în situaţia în care ar fi descoperit acest paragraf pe care l-am invocat, acesta ar fi putut duce la rezilierea contractului şi românii ar fi putut să vadă de la bun început toate meciurile Campionatului European de Fotbal din Ucraina şi Polonia, transmise doar de Televiziunea publică", a precizat Cristea.

El a mai spus că ştie că în ultimele zile, poate chiar de la începerea acestui Campionat European de Fotbal, imaginea Televiziunii publice a fost "rănită". "Vreau să-mi cer scuze în numele angajaţilor ei, pentru această stare de incomoditate pe care le-am creat-o românilor, chiar dacă este vorba de alţii care vor trebui să-şi asume această situaţie, care are un iz care depăşeşte cadrul strict jurnalistic. Mă bucur că măcar am reuşit să reparăm ce au stricat alţii, iar românii care sunt plătitori de impozite TV către Televiziunea publică îşi revin la drepturile lor normale şi fireşti şi pot urmări doar pe canalele Televiziunii publice aceste partide de fotbal", a mai spus Cristea.

În urma deciziei TVR, meciul dintre Ucraina şi Franţa, care ar fi trebuit să fie difuzat vineri, de la ora 19.00, la Dolce Sport, va fi difuzat pe TVR 1.

Radu Călin Cristea a spus că notificarea transmisă Romtelecom vizează doar Euro 2012, nu şi Jocurile Olimpice de la Londra şi Campionatul Mondial din 2012, ale căror drepturi de difuzare au fost de asemenea sublicenţiate de TVR către Dolce Sport.

Cristea nu a făcut publică valoarea contractului încheiat între TVR şi Romtelecom, precizând că mai multe detalii ar putea fi prezentate luni într-o conferinţă de presă sau prin intermediul unui comunicat de presă.

Contractul nu a fost făcut cu aportul juriştilor din TVR, ci ar fi fost făcut de Departamentul Sport din TVR cu o casa de avocatură, a spus Eugen Vasiliu.