UPDATE: Sediul unui grup de presă din Atena, evacuat în urma aruncării a două grenade

Autor: Valentin Vidu - Mediafax 17.06.2012

Două grenade, care nu au explodat, au fost descoperite duminică în faţa sediului din Atena al postului privat de televiziune Skai, a anunţat o sursă din cadrul poliţiei, un incident condamnat ca o atingere la adresa democraţiei în cursul unor alegeri legislative cruciale, relatează AFP.

Poliţia a anunţat duminică după-amiaza că a descoperit o a doua grenadă în faţa clădirii, unde efectua cercetări, după ce un agent de securitate al televiziunii a localizat prima grenadă. Potrivit aceleiaşi surse, grenadele aveau cuiele scoase.

"Democraţia greacă este puternică, nu se lasă impresinată", a reacţionat purtătorul de cuvânt al Guvernului în exerciţiu, Dimitris Tziodras, apreciind că incidentul viza să tulbure "desfăşurarea alegerilor".

Utilizând aceleaşi expresii, purtătorul de cuvânt al dreptei greceşti, Yannis Mihelakis, dar şi partidul radical de stânga Syriza au condamnat "o acţiune teroristă îndreptată împotriva democraţiei şi libertăţii de informare".

Ancheta a fost încredinţată Brigăzii de luptă împotriva terorismului, care urmează să stabilească dacă este vorba despre o neglijenţă din partea poliţiei.

Duminică de dimineaţă, o persoană necunoscută a sunat la poliţie, anunţând că două grenade au fost depuse în faţa sediului Skai, însă patrula trimisă la faţa locului a revenit să îşi îndeplinească misiunea.

Sediul postului de televiziune Skai a fost evacuat timp de mai multe ore. Postul de televiziune Skai face parte din grupul de presă, cu orientare de dreapta, al familiei de armatori Alafouzos, în care se află şi importantul cotidianul liberal Kathimerini.

Alegătorii greci urmează să opteze duminică între dreapta şi stânga radicală anti-austeritate, într-un scrutin polarizat, considerat hotărâtor pentru viitorul ţării în zona euro.