Cel mai bogat om din lume cumpără 20% din Telekom Austria şi de la Viena va ataca estul Europei

Autori: Claudiu Ilioiu , Adrian Seceleanu 18.06.2012

Grupul de telecom America Movil, controlat de cel mai bogat om din lume - miliardarul mexican Carlos Slim -, a preluat un pachet de 21% din acţiunile Telekom Austria şi are în plan să cumpere şi alte companii de comunicaţii din Europa Centrală şi de Est.



Compania a cumpărat acţiunile Telekom Austria de la investitorul austriac Ronny Pecik, potrivit cotidianului Financial Times. America Movil deţine deja un pachet de 1,7% din acţiunile Telekom Austria.

America Movil va achiziţiona iniţial un pachet de 5% din acţiuni, ajungând astfel la 6,7% din Telekom Austria, urmând să achiziţioneze restul de 16% în cursul acestui an după obţinerea aprobărilor necesare.

Potrivit agenţiei de presă Bloomberg, luând în considerare cotaţiile de joi-seară, un pachet de 21% din acţiuni valorează 766 de milioane de euro (967 de milioane de dolari). Anul trecut Telekom Austria a avut venituri de 4,4 miliarde de euro, în scădere cu 4%.

America Movil va avea o participaţie totală de 26% în Telekom Austria când toate achiziţiile planificate vor primi undă verde de la autorităţi. Statul austriac deţine o participaţie minoritară în cadrul Telekom Austria, de 28% din acţiuni.

Achiziţia făcută de miliardarul mexican pare a fi considerată bine-venită de Viena, scrie FT, citând reprezentanţi ai OeIAG - compania holding care gestionează participaţiile statului austriac la diferite firme, printre care şi Telekom Austria.

"Este un investitor excelent din punct de vedere financiar şi strategic cu interese strategice pe termen lung în mod special în Orientul Mijlociu şi Europa de Est", a declarat Markus Beyer, preşedintele OeIAG. "Această investiţie face parte dintr-o strategie care vizează dezvoltarea pe termen lung şi care ne ajută în dezvoltarea pe pieţele din Europa Centrală şi de Est", a adăugat el.

Oficialii companiei nu au dat mai multe informaţii despre valoarea tranzacţiei.

Carlos García Moreno, directorul financiar al America Movil, a declarat că societatea de investiţii vede investiţia în Telekom Austria ca un prim pas în dezvoltarea în regiunea Europei Centrale şi de Est.

"Vedem oportunităţi în Europa în care merită să investim. Dar aceste pieţe funcţionează foarte diferit faţă de cele din America. Telekom Austria va servi ca o platformă pentru a înţelege modul în care aceste pieţe funcţionează", a spus el.

Mutarea vine într-un context în care America Movil urmăreşte să îşi majoreze pachetul de acţiuni în cadrul grupului olandez de comunicaţii KPN, care se opune acestei operaţiuni. America Movil şi-a majorat recent deţinerea în KPN la 7,3%.

Principalii concurenţi de pe piaţa din Europa sunt giganţii Vodafone, Orange, Deutsche Telekom T-Mobile şi Telefonica.

Dominik Klarmann, analist la HSBC Trinkaus & Burkhardt AG (TUB), menţiona pe 13 iunie într-o notă de cercetare că sunt şanse slabe ca Slim să câştige controlul total asupra Telekom Austria.

"Nu vedem nicio indicaţie cu privire la faptul că statul ar trebui sau are nevoie să îşi vândă companiile de bază", afirmă Klarmann. American Movil "poate profita de proprietăţi atractive" şi "target-urile să fie valabile în ţări care nu prezintă risc ridicat în ceea ce priveşte economia."

Telekom Austria a raportat profit net de 46,9 milioane de euro în primul trimestru, comparativ cu pierderea de 79,2 milioane de euro înregistrată cu un an în urmă.

Anul trecut, Telekom Austria a încercat să cumpere printr-o ofertă de 1,1 miliarde de euro compania de stat Telekom Serbia, dar statul a respins oferta, renunţând la vânzarea operatorului de telecom. Statul a cerut cel puţin 1,4 miliarde de euro pentru o participaţie de 51% la compania de telecomunicaţii, care controlează 98% din piaţa telefoniei fixe din Serbia şi 60% din cea a telefoniei mobile.

Mexicanul Carlos Slim Helu s-a menţinut pentru al treilea an consecutiv pe prima po­ziţie în topul miliardarilor lumii, cu 69 miliarde de dolari, urmat de Bill Gates şi Warren Buffet. Slim a pierdut 3,1 miliarde de dolari la începutul lunii în urma declinului celui mai valoros activ al său, compania de telecom America Movil.

Ce oportunităţi sunt în România

Piaţa de telecomunicaţii din România, cu o valoare de 3,5 miliarde de euro pe an, suferă încă de pe urma recesiunii, iar operatorii speră că în 2012 vor trece la stagnare după trei ani consecutivi de scădere, care le-au măturat din conturi venituri de sute de milioane de euro. Industria de comunicaţii din România este dominată de patru mari grupuri de companii: Orange (France Telecom), Vodafone, Romtelecom şi Cosmote (deţinute de Deutsche Telekom prin intermediul grecilor de la OTE) şi RCS&RDS (deţinut de românul Zoltan Teszari).

Orange, liderul pieţei locale de telecom, şi-a reafirmat recent hotărârea de a rămâne pe această piaţă şi se pregăteşte să participe la licitaţia prin care statul român vinde licenţe de telefonie mobilă valabilă până în anul 2029 - la fel ca rivalii de la Vodafone, care ocupă locul secund.

Romtelecom şi Cosmote, companii care odată integrate ar forma cel mai mare jucător de pe piaţă, sunt deţinute de statul român (care are o participaţie minoritară) şi de Deutsche Telekom, prin grupul elen OTE. Deutsche Telekom trebuie să decidă ce strategie va avea pe termen lung pe pieţele pe care a intrat prin intermediul OTE, printre care şi România.

Cel mai agresiv jucător de pe piaţa locală, care s-a extins în regiune, dar are subsidiare şi pe pieţe îndepărtate din Europa cu mari comunităţi de români (Spania şi Italia), este RCS&RDS, o companie controlată de românul Zoltan Teszari şi mai multe fonduri de investiţii. Grupul RCS&RDS are venituri anuale de peste 700 de milioane de dolari din operaţiuni puternice în cablu, televiziune prin satelit, internet şi telefonie fixă şi mobilă, dar şi în businessul de conţinut. RCS&RDS are propriile canale TV de sport şi filme şi a lansat şi un post de ştiri în România.

Un alt jucător mare pe piaţă este UPC, subsidiara locală a grupului american Liberty Global (LGI), care are afaceri de peste 100 de milioane de euro pe plan local. Pe piaţă au circulat zvonuri că UPC vrea să iasă de pe piaţă din România, însă directorul LGI Mike Fries a asigurat la începutul acestui an că grupul are intenţia de a rămâne pe piaţă. (Adrian Seceleanu)