Ministerul Mediului aşteaptă deciziile Comisiei Europene pentru zece proceduri de infringement

Autori: Aurelia Alexa , Livia Ispas 18.06.2012

Rovana Plumb a precizat că unele proceduri de infringement erau în prima fază, de notificare, altele în stadiu mai avansat.

"Una am rezolvat-o deja şi aşteptăm decizia Comisiei Europene şi pentru celelalte zece care au făcut obiectul discuţiei. În acest moment, datele sunt în analiză la Comisia Europeană", a mai spus Rovana Plumb.

Experţii Comisiei Europene au venit, în luna mai, la Bucureşti pentru a verifica modul în care au fost îndeplinite obligaţiile în cazul procedurilor de infringement.

Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) preciza, în 2 iunie, că procedura de infringement legată de vehiculele scoase din uz a fost deja soluţionată, iar pentru cea privind proiectul plajei Sulina vor trebui să fie transmise CE informaţii însoţite de expertiza ştiinţifică realizată după finalizarea investiţiei.

Reprezentanţii MMP au făcut această precizare având în vedere decizia Comisiei Europene (CE) din 31 mai de a continua două proceduri de infringement, prin emiterea unui aviz motivat şi a unui aviz motivat suplimentar.

"În ceea ce priveşte avizul motivat cu privire la necomunicarea măsurii naţionale de transpunere a Directivei 2011/37/UE de modificare a anexei II la Directiva 2000/53/CE privind vehiculele scoase din uz (cauza 2012/0127), cauza a fost soluţionată recent prin adoptarea unei Hotărâri de Guvern care a fost deja publicată în Monitorul Oficial al României. Este vorba de HG nr. 384/2012 pentru modificarea anexei nr. 3 la HG nr. 2.406/2004 privind gestionarea vehiculelor şi a vehiculelor scoase din uz, publicată în MO nr. 345 din 21 mai 2012 a HG nr. 384/2012. Comisia Europeană a fost deja notificată cu privire adoptarea actului normativ prin care este soluţionată această procedură de infringement declanşată împotriva României", arătau atunci reprezentanţii Ministerul Mediului şi Pădurilor, într-un comunicat de presă.

Directiva 2011/37/UE de modificare a Directivei 2000/53/CE actualizează lista materialelor şi componentelor de vehicule care sunt exceptate de la interdicţia privind utilizarea plumbului, mercurului, cadmiului şi a cromului hexavalent, în afară de anumite cazuri ş condiţii enumerate în anexa II la directivă. Scopul prevederii este de a evita ca materialele dăunătoare să pătrundă în mediu atunci când vehiculele scoase din uz intră în etapa de eliminare.

În cazul avizului motivat suplimentar pentru aplicarea necorespunzătoare a Directivei 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică, referitoare la proiectul de amenajare a plajei Sulina, MMP preciza că procedura de infringement a fost declanşată, în mai 2010, pentru aplicarea incorectă a Directivei Habitate şi a Directivei Păsări, atunci când au fost construite obiective turistice pe litoralul Mării Negre.

"În data de 27 ianuarie 2011, Comisia Europeană a transmis avizul motivat, iar ca urmare a răspunsului transmis de către autorităţile române, domeniul acestui aviz a fost limitat numai la încălcarea prevederilor Directivei Habitate, în special în ceea ce priveşte impactul proiectului asupra speciei de floră. În cadrul reuniunii cu reprezentanţii Unităţii de Infringement a Direcţiei Generale Mediu a Comisiei Europene, care a avut loc în 22 mai 2012 la Ministerul Mediului şi Pădurilor, au fost prezentate informaţii suplimentare cu privire la această procedură de infringement", arătau reprezentanţii MMP.

Reprezentanţii Comisiei Europene au solicitat ca, pentru închiderea cazului, informaţiile prezentate în cadrul reuniunii să fie transmise în scris, însoţite de expertiza ştiinţifică realizată după finalizarea investiţiei privind efectele proiectului asupra biodiversităţii din zonă, preciza MMP.

"Pentru soluţionarea acesteie speţe, Ministerul Mediului şi Pădurilor se află într-un dialog permanent cu Comisia Europeană, iar activitatea de monitorizare pe amplasamentul proiectului şi în vecinătatea acestuia va continua", mai arătau reprezentanţii MMP.