Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: Prezentarea cazierului fiscal, obligatorie pentru noi membri în asociaţii şi fundaţii

Ziarul Financiar 18.06.2012

Instanţa supremă a admis, astfel, recursul în interesul legii (RIL) declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a sesizat Înalta Curte, întrucât în practica judiciară s-a constatat că nu există un punct de vedere unitar privind "interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 8 alin.(1) lit. e) din Ordonanţa Guvernului 75/2001, referitor la prezentarea obligatorie a certificatului de cazier fiscal în cazul cooptării unor noi membri în asociaţii şi fundaţii".

Decizia de luni este obligatorie, potrivit articolului 3307 alin.4 din Codul de procedură civilă.

Prin Ordonanţa Guvernului 75/2001, s-a instituit cazierul fiscal al contribuabililor, ca mijloc de evidenţă şi urmărire a disciplinei financiare a contribuabililor. Potrivit art.1 din acest act normativ, scopul acestei măsuri fiscale este reprezentat de realizarea imperativelor de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale, precum şi pentru întărirea administrării impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat.

Sistemul de publicitate fiscală instituit prin Ordonanţa Guvernului nr. 75/2001, are ca scop asigurarea opozabilităţii faţă de terţi, inclusiv faţă de instanţele de judecată abilitate să dispună înregistrarea sau autorizarea unor acte juridice, cu privire la fapte sau acte juridice care interesează disciplina financiară a contribuabililor.