Videanu: Intrarea Hidroelectrica în insolvenţă, greşită; poate că cineva vrea să o vândă pe doi lei

Autor: Mediafax 18.06.2012

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a declarat, luni, că este absolut nejustificată intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, arătând că ori este vorba despre o decizie managerială profund greşită, ori cineva vrea să vândă această companie "pe doi lei".

Videanu a precizat că în 2010 Hidroelectrica a avut cel mai mare profit din istorie, peste 100 milioane de euro, iar în anul 2011 aceasta a dat statului cele mai mari dividende din istoria Hidroelectrica.

"Din păcate nu sunt cunoscute public argumentele intrării în insolvenţă a Hidroelectrica, dar, după ce în 2010, Hidroelectrica a avut cel mai mare profit din istorie, peste 100 milioane de euro, şi în anul 2011 a dat statului cele mai mari dividende din istorie, este absolut nejustificată intrarea în insolvenţă. Aici pot fi două argumente, ori este o decizie managerială profund greşită, ale căror rezultate vor fi devastatoare pentru Hidroelectrica, ori cineva vrea să vândă Hidroelectrica pe doi lei", a apreciat Adriean Videanu.

El a adăugat că se va vedea cine doreşte acest lucru şi că o companie strategică nu poate fi tratată "ca o companie care vinde papuci".

"O companie strategică cum este Hidroelectrica nu poate fi tratată din punct de vedere managerial ca o companie care vinde papuci şi să se decidă insolvenţa", a adăugat Videanu.

Hidroelectrica SA, cel mai mare producător de energie electrică din România, a introdus la finele săptămânii trecute o cerere de intrare în insolvenţă la Tribunalul Bucureşti, iar instanţa a stabilit primul termen de judecată pentru miercuri, 20 iunie.

Compania este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.

Nici oficialii Ministerului Economiei, nici reprezentanţii companiei nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii.

Premierul Victor Ponta a înfiinţat în urmă cu aproape două săptămâni un comitet care să evalueze situaţia economico-financiară a companiei Hidroelectrica şi să prezinte Guvernului, în maximum o săptămână, o informare pe această temă şi propuneri de măsuri care să conducă la îmbunătăţirea activităţii societăţii.