Camera Deputaţilor adoptă pe articole legea privind pronunţarea CC asupra hotărârilor Parlamentului

Autori: Alina Novaceanu - Mediafax , Valentin Busuioc 18.06.2012

Comisia Juridică a menţinut raportul favorabil acestui proiect, după ce săptămâna trecută deputaţii deciseseră rediscutarea proiectului în Comisie.

Liderul grupului PDL Mircea Toader a criticat acest proiect, arătând că se urmăreşte atacarea lui Traian Băsescu printr-o eventuală suspendare din funcţia de preşedinte, fără posibilitatea de adresare la Curtea Constituţională, dar şi soluţionarea disputei juridice referitoare la cine este şeful statului.

"Nu dorim să existe o dictatură a unui Parlament majoritar", a spus Toader.

Deputatul PSD Florin Iordache, vicepreşedinte al Comisiei juridice, a respins aceste acuzaţii ale lui Mircea Toader, arătând că pe legile emise de Parlament, Curtea Constituţională trebuie să se exprime, dar hotărârile Parlamentului nu trebuie cenzurate de Curte.

El a arătat că în Constituţie este prevăzut că avizul Curţii Constituţional la suspendarea preşedintelui este consultativ şi aşa trebuie să rămână. "Nu considerăm că e nevoie de o a treia Cameră a Parlamentului, iar Hotărrile Parlamentului să fie supuse cenzurii Curţii Constituţionale", a adăugat Iordache.

Iniţiatorii acestei iniţiative legislative sunt deputatul PNL Cornel Pieptea şi senatorul PSD Georgică Severin.

Modificarea aprobată în Comisia juridică reprezintă revenirea la forma de dinainte de 2010 a alineatului 1 al articolului 27 din legea Curţii Constituţionale.

În expunerea de motive a propunerii legislative, Severin şi Pieptea precizează că prin Legea 177/2010 în sarcina Curţii Constituţionale a fost stabilit şi pronunţarea asupra constituţionalităţii hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite.

Amendamentul deputatului PDL Daniel Buda, potrivit căruia Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe pe subiectul suspendării preşedintelui României, a fost respins, luni, de Comisia juridică, cu 3 voturi pentru, 10 împotrivă şi o abţinere.

Camera Deputaţilor este prima Cameră Sesizată, forul decizional fiind Senatul.

Proiectul va fi supus votului final în şedinţa de marţi a Camerei Deputaţilor.