Senatul facilitează folosirea cadavrelor în scop didactic de către universităţi

Autor: Andi Manciu 18.06.2012

Iniţiativa legislativă a fost adoptată în plenul Senatului cu 68 de voturi pentru şi 4 abţineri, urmând să fie înaintată Camerei Deputaţilor în calitate de for decizional.

În propunerea legislativă, semnată de mai mulţi senatori PSD şi PNL, menţionează că este vorba despre persoane decedate nerevendicate, în cazul cărora unităţile de morgă de la nivelul spitalelor şi departamentele universităţilor vor încheia protocoale de colaborare în acest sens.

De asemenea, se precizează că "serviciile de cadavre ale disciplinelor de anatomie sunt obligate să conserve timp de 30 de zile de la deces înainte de introducerea acestora în sălile de disecţie", timp în care acestea pot fi revendicate de către rude.

În plus, se introduce posibilitatea ca persoanele decedate nerevendicate să poată fi cedate "unei alte persoane fizice îndreptăţite sau juridice numai în baza declaraţiei în scris a departamentelor universitare de morfologie că renunţă la ridicarea şi utilizarea lor în scop didactic sau ştiinţific".

Totodată, departamentele de morfologie universitară vor primi din partea primăriilor inclusiv un ajutor de înmormântare, fiind obligate să asigure serviciul religios şi incinerarea sau înmormântarea.