Scandal în piaţa evaluatorilor: Consultanţii străini ar putea rămâne fără contracte anuale de 5 mil. euro

Autor: Cristi Moga 19.06.2012

Opt mari firme de consultanţă imobiliară susţin că Parlamentul ar trebui să modifice o ordonanţă de urgenţă a guvernului dată anul trecut prin care le-a fost condiţionată activitatea de evaluare autorizată de o anumită structură a acţionariatului şi a consiliului de administraţie.

Guvernul a aprobat anul trecut o ordonanţă de urgenţă prin care firmele internaţionale de consultanţă nu mai pot realiza evaluări autorizate, domeniu din care jucători precum BNP Paribas Real Estate, CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield, DTZ Echinox, The Advisers Knight Frank, Jones Lang LaSalle sau SHM Smith Hodgkinson realizează anual venituri de circa cinci milioane de euro pe piaţa locală.

Prin Ordonanţa numă­rul 24/2011, publicată în Monitorul Oficial cu numărul 628 din 2 septembrie 2011, Guvernul a înfiinţat o nouă asociaţie profesională, denumită Uniunea Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (UNEVAR), din care însă firmele cu acţionariat majoritar format din persoane juridice (alte companii) nu pot face parte.

În prezent această ordonanţă este supusă aprobării Parlamentului, dar consultanţii aparţi­nând unor grupuri străine încearcă să modifice articolele conform cărora nu ar mai putea realiza evaluări autorizate.

Textul legii spune, printre altele, că "pot desfăşura activitate de evaluare şi persoanele juridice cu sediul în România sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, membri corporativi ai Uniunii".

Pentru dobândirea calităţii de membru corporativ al UNEVAR însă, firmele de consultanţă trebuie să aibă o structură prin care "majoritatea acţionarilor sau asociaţilor să fie evaluatori autorizaţi şi să deţină majoritatea acţiunilor sau a părţilor sociale", iar "consiliul de administraţie al societăţii comerciale să fie ales în majoritate dintre acţionarii sau asociaţii evaluatori autorizaţi", potrivit textului ordonanţei.

Firmele internaţionale prezente pe piaţa locală nu îndeplinesc în prezent aceste condiţii deoarece sunt subsidiare ale unor grupuri străine.

Nemulţumiţi de situaţie, consultanţii s-au adresat prin intermediul firmei de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii Consiliului Concurenţei, care a decis să trimită către Camera Deputaţilor o "recomandare de reevaluare a conţinutului art. 20 alin. (2) lit. b) şi c) (articolul care face referire la condiţiile ce trebuiesc îndeplinite de companii să devină membri autorizaţi UNEVAR - acţionarii majoritari să fie evaluatori autorizaţi), din OG24/2011, în sensul eliminării sau modificării acestor prevederi".

"Condiţionarea dobândirii calităţii de membru corporativ al UNEVAR de o anumită structură a acţionariatului, respectiv de statutul de evaluator autorizat al celor care deţin părţi sociale/acţiuni, reprezintă o barieră de natură calitativă la intrarea pe piaţa serviciilor de evaluare, care nu îndeplineşte criteriul proporţionalităţii şi are, în consecinţă, un caracter excesiv, de natură să afecteze concurenţa pe piaţa evaluărilor", mai spun reprezentanţii Consiliului Concurenţei în scrisoarea adresată Camerei Deputaţilor. Ordonanţa nu a primit avizul Consiliului Concurenţei.

"Această Ordonanţă nu îi ajută nici pe clienţi, fie că vorbim de marii investitori sau băncile cu care lucrăm. Prezenţa firmelor internaţionale, care au o anumită experienţă şi un standard de evaluare, reprezintă o garanţie pentru piaţă, inclusiv prin prisma asigurărilor de bună practică mult mai mari pe care le avem", afirmă Ilinca Păun, managing director al Colliers International.

Printre cele mai mari firme de consultanţă imobiliară locale se numără companii precum Neocasa, Esop, Euroest sau Regatta.