Camera elimină cele două funcţii de vicepreşedinţi de la ICR, înfiinţate în 2011 prin OUG

Autori: Andi Manciu , Laura Mitran 19.06.2012

Camera Deputaţilor a respins, luni, în calitate de for decizional, ordonanţa de urgenţă emisă de Guvernul Emil Boc prin care se înfiinţau la nivelul Institutului Cultural Român două funcţii de vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat.

Ordonanţa de urgenţă nr. 72/2011 a obţinut la votul final din Camera Deputaţilor 139 de voturi "împotrivă", 17 voturi "pentru" şi 20 abţineri. În consecinţă, prevederile OUG prin care au fost înfiinţate două funcţii de vicepreşedinte la ICR au fost anulate, urmând ca actul normativ să fie transmis preşedintelui Traian Băsescu spre promulgare.

Ordonanţa de Urgenţă emisă de Guvernul Boc în 2011 menţionează, totodată, că vicepreşedinţii asigură conducerea ICR alături de preşedintele institutului, Consiliul de conducere şi Comitetul director. De altfel, cei doi vicepreşedinţi sunt membri ai Colegiului director al ICR şi sunt asimilaţi ca rang subsecretarilor de stat. Numirea vicepreşedinţilor ICR se realizează de către preşedintele României, la propunerea şefului ICR, pentru un mandat de patru ani, cu posibilitatea de reînnoire.

În plus, OUG precizează că vicepreşedinţilor li se pot delega atribuţiile de conducere a ICR de către preşedintele institutului.

Cei doi vicepreşedinţi ai ICR sunt Tania Radu şi Mircea Mihăieş, asigurând conducerea institutului alături de preşedintele Horia-Roman Patapievici.

Guvernul a decis, pe 13 iunie, prin Ordonanţă de Urgenţă nr. 27/ 2012, că Institutul Cultural Român va trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, decizia fiind justificată de premierul Victor Ponta prin faptul că instituţia era "mult prea politizată".

Ordonanţa stabileşte că, în termen de maximum 15 zile, plenul Senatului va numi atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere.

Conducerea operativă a institutului va fi asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreşedinţi, numiţi şi revocaţi în/din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepreşedinţilor va fi de patru ani, cu posibilitatea reînnoirii.

Ordonanţa Guvernului stabileşte că funcţia de vicepreşedinte al Institutului este incompatibilă cu cea de membru al unui partid politic, fără însă nicio referire din acest punct de vedere la preşedintele instituţiei.

Liderii grupurilor PSD - Ilie Sârbu - şi PNL - Puiu Haşotti - din Senat au spus, duminică, într-o declaraţie comună remisă MEDIAFAX, că USL vrea să elimine "caracterul profund politic dominant" al Institutului Cultural Român, neavând "nici cea mai mică intenţie"de a politiza instituţia, ci de a o deschide "spre instituţiile de cultură legitime".

"De ce este în neregulă să fie luate rapid măsuri pentru a veni în întâmpinarea solicitării Curţii de Conturi, care a anunţat deja că s-au acordat, fără temei legal, salarii pentru vicepreşedinţii de la ICR, care au fost numiţi fără ca funcţiile acestora să existe în cadrul legal? Curtea de Conturi a constatat nereguli importante (de pildă, s-au înfiinţat anul trecut funcţii de vicepreşedinţi şi s-au acordat salarii importante pentru aceştia, fără să existe acoperire legală)", este o întrebare formulată de Sârbu şi Haşotti.

Pe de altă parte, conducerea ICR spune, într-un comunicat remis tot duminică MEDIAFAX, că funcţiile de vicepreşedinte la care se face referire "există în organigrama ICR încă din 2003, când preşedinte al institutului era domnul academician Augustin Buzura". "Actuala conducere nu a modificat nici numărul poziţiilor de vicepreşedinte, nici remuneraţia aferentă, corespunzătoare nivelului de subsecretar de stat. Salarizarea funcţiilor respective a fost asigurată, în fiecare an, prin legea bugetului de stat. Anul trecut, în urma observaţiilor formulate de Curtea de Conturi, Ministerul Afacerilor Externe a iniţiat, la cererea ICR, ordonanţa de urgenţă 72/2011 prin care funcţiile de vicepreşedinte sunt prevăzute în mod expres în legea de funcţionare a ICR", mai spune conducerea ICR.