Marile case de avocatură: CMS Cameron McKenna

Autor: Cristina Belu 20.06.2012

CMS Cameron McKenna în cifre
Anul înfiinţării: 1999
Număr de avocaţi: 65
Număr de avocaţi în Baroul Bucureşti: 31
Medie de vârstă a avocaţilor: 30 de ani

 

 

CELE MAI IMPORTANTE CONTRACTE în care a oferit consultanţă în 2011

1. Asistenţă juridică pentru doi reprezentanţi seniori ai Bank of Cyprus într-o investigaţie penală iniţiată de autorităţile române în legătură cu manipularea pieţei, insider trading şi spălare de bani, acest caz devenind un important precedent pentru piaţa financiară românească.

2. Consultanţă juridică acordată First Reserve Corporation, un important fond de investiţii american, în legătură cu achiziţia companiei Amromco, unul dintre cei mai importanţi producători de petrol şi gaze din România.

3. Consilierea Erste Bank, în calitate de aranjor principal, şi a sindicatului de bănci condus de aceasta, cu privire la o finanţare de 108 milioane de euro pentru construirea complexului de clădiri de birouri City Gate din Bucureşti.

4. Consultanţă acordată Green Group România, o companie ce aparţine fondului de investiţii South East Europe, în notificarea la Consiliul Concurenţei a achiziţionării companiilor GreenTech SA, GreenFiber International, GreenWEEE International şi GreenLamp Reciclare.

 

 

CELE MAI IMPORTANTE CINCI CONTRACTE de-a lungul timpului

1. A acordat asistenţă juridică statului român în cazul unui arbitraj privind un tratat de investiţii internaţional în valoare de 147 mil. dolari în faţa ICSID. Acest caz include multiple aspecte ce privesc exproprierea, drepturile omului, drept fiscal şi prevederile Uniunii Europene şi este unul dintre cele mai complexe litigii de arbitraj internaţional privind respectarea unui tratat de investiţii, în care a fost implicată România.

2. Consilierea Erste Bank pentru achiziţionarea pachetului principal de acţiuni în Banca Comercială Română, în valoare de 3,75 miliarde de euro, cea mai mare tranzacţie de fuziuni şi achiziţii care a avut vreodată loc în România.

3. Consilierea Cadbury Schweppes în procesul de achiziţionare a unui pachet de 93,32% din Kandia-Excelent, a doua cea mai mare companie producătoare de dulciuri din România.

4. Consilierea Atomic Energy of Canada Ltd.

(AECL) cu privire la operaţiunile locale şi la participarea continuă în proiectului de energie nucleară de la Cernavodă.

5. Consilierea liderului mondial de energie eoliană Iberdrola Renovables, într-un acord de investiţii încheiat cu Eolica Dobrogea (Schweiz) AG, în valoare de 300 mil. euro, cu privire la un proiect de parc eolian de 1600 MW în România, inclusiv acordarea de consultanţă ulterioară în aspecte de reglementare.

 

PRINCIPALELE DOMENII DE EXPERTIZÃ

Litigii şi arbitraj internaţional

Fuziuni şi achiziţii

Financiar-bancar

Energie

Dreptul concurenţei

Real estate şi construcţii

 

SCURT ISTORIC

CMS Cameron McKenna a fost înfiinţată în 1999 şi este, în prezent, una dintre cele mai mari firme internaţionale de avocatură din România, având o echipă de 65 de avocaţi români şi străini.

O vastă acoperire a Europei Centrale şi de Est, precum şi prezenţa internaţională extinsă au permis biroului din Bucureşti să dezvolte o echipă integrată de avocaţi români şi străini, cu o profundă expertiză locală, necesară pentru gestionarea celor mai mari şi mai complexe tranzacţii.

În anul 2006 a fost înfiinţat biroul din Bucureşti în forma actuală, ca urmare a fuziunii cu firma Hayhurst Robinson, ceea ce a dus la consolidarea poziţiei CMS în Europa Centrale şi de Est prin expansiunea în regiuni geografice cu mare potenţial de creştere, cum este România.