Bani europeni pentru crearea unui Centru Naţional de Informare şi Promovare Turistică în Sighişoara

Autori: Pacala Dana , Ela Giurgea 19.06.2012

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Primăria Sighişoara, proiectul care vizează crearea şi dotarea unui Centru Naţional de Informare şi Promovare Turistică în municipiul Sighişoara este cofinanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Obiectivul general al proiectului este promovarea Sighişoarei ca valoare istorică, arhitectonică şi culturală, pe plan naţional şi internaţional, în scopul creşterii atractivităţii sale ca destinaţie turistică şi al creşterii numărului de turişti.

Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică din Sighişoara va funcţiona la parterul Sălii "Ciprian Porumbescu" din Sighişoara şi va dispune de toate echipamente necesare activităţilor de marketing şi promovare, precum şi de personal calificat. În cadrul acestuia vor funcţiona un birou pentru informarea turiştilor, două birouri pentru personalul centrului, o sală de conferinţe unde personalul centrului va organiza diverse evenimente turistice, precum şi o sală pentru organizarea de expoziţii şi realizarea de prezentări.

"Valorizarea patrimoniului existent prin introducerea Sighişoarei în circuitul turistic general se poate realiza prin materiale de promovare multilingve şi publicaţii pe diferite teme care să fie distribuite gratuit vizitatorilor, precum şi în cadrul unor evenimente ce au ca scop promovarea turismului (târguri, expoziţii etc.) cât şi prin promovarea pe web (crearea unui site propriu, parteneriate cu alte site-uri de promovare turistică, cu site-urile touroperatorilor din domeniul turismului din Sighişoara şi zona adiacentă). Înscrierea Centrului de Informare şi Promovare Turistică în anumite ghiduri turistice naţionale şi internaţionale va contribui la includerea Sighişoarei în circuitul turistic general", se arată în comunicat.

Astfel, vor fi create baze de date cu obiective turistice, structurile de cazare şi masă, transport (local, naţional şi internaţional), instituţii publice şi alte informaţii de interes pentru turişti.

Contractul a fost semnat, în iunie, pe 12 luni, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru Autoritatea de Management a POR 2007-2013, şi reprezentanţii administraţiei municipiului Sighişoara, ca beneficiar.

Valoarea totală a proiectului este de 1.869.294 de lei, din care 1.510.432 de lei reprezintă valoarea totală eligibilă a proiectului (fără TVA). Din această sumă, 1.283.867 de lei sunt fonduri nerambursabile, acordate din FEDR, 196.356 de lei - valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional şi 30.208 lei - cofinanţare eligibilă a beneficiarului, arată sursa citată.