Belgienii de la VPK Packaging ţintesc afaceri de 15 milioane de euro

Autor: Laurentiu Cotu 19.06.2012

Producătorul belgian de ambalaje VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de 65 mil. lei (circa 15 mil. euro), mai mult cu 15% faţă de anul trecut.

Compania a realizat în 2011 afaceri totale de 56,5 mil. lei (13,4 mil. euro). Ponderea exportului ajungea anul trecut la 55% din totalul cifrei de afaceri a companiei.

"Estimăm pentru acest an o cifră de afaceri de 65 milioane de lei, în creştere faţă de anul trecut. Totodată, am bugetat pentru acest an un program de investiţii de peste 7 milioane de lei", au declarat reprezentanţii companiei VPK Packaging.

Principalul produs al companiei sunt plăcile ondulate de carton, utilizate ca semifabricat pentru cutiile de carton.

Clienţii VPK Packaging sunt diverse companii din România, Ungaria şi din ţările vecine, în principal din industria bunurilor de larg consum. Dacă anul trecut VPK Packaging a investit 1,5 mil. lei (350.000 de euro) în dezvoltarea companiei, pentru acest an bugetul de investiţii se ridică la 7,6 mil. lei (1,9 mil. euro).

Belgienii au demarat în 2007 un program de investiţii în valoare de 15 mil. euro în realizarea unei unităţi de pro­ducţie a cartonului ondulat şi a cutiilor din carton la Salonta, judeţul Bihor. În urma acestor inves­tiţii, fabrica dispune de o suprafaţă de 15.600 mp şi de o capacitate de producţie anuală de minimum 30.000 de tone de carton. Activitatea de producţie a fost demarată în luna ianuarie 2009, cu un total de 50 de angajaţi. Anul trecut compania avea 145 de angajaţi, iar pentru acest an VPK Packaging şi-a propus să ajungă la 160 de salariaţi.

Tot la Salonta îşi desfăşoară activitatea şi fabrica de tuburi de carton Corex România, de asemenea parte a grupului belgian VPK Packaging. Corex România produce tuburi de carton pentru mai multe tipuri de aplicaţii industriale (folie, hârtie sau bandă izolatoare). Compania VPK Packaging este parte a VPK Packaging Group NV, care operează fabrici de hârtie reciclată, de carton ondulat şi cutii de carton sau tuburi de carton în Belgia, Olanda, Franţa, Anglia, Norvegia, Germania, Cehia, Luxemburg, Polonia şi România.

Veniturile globale înregistrate anul trecut de belgieni se ridică la 701 mil. euro, grupul numărând peste 3.200 de angajaţi.

Principalii concurenţi ai VPK Packaging pe piaţa locală sunt Pehart Tec, Rondocarton, Romcarton, Dunapack Rambox Prodimpex, Vrancart, Ecopaper, Ecopack sau Ambro Suceava.