Gheţea, ARB: Băncile trebuie să urmărească nevoile economiei, altfel se autoexclud

Autor: Andrei Cîrchelan 20.06.2012

"Dacă nu urmăm economia, şi ritmul ei de dezvoltare, dacă nu finanţăm ce are nevoie economia, ne autoexcludem", a declarat miercuri Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi preşedintele CEC Bank.

"Nu se poate ca o bancă să nu caute să ofere produsele pe care le cere economia. În următoarea perioadă, economia va cere probabil, în afară de produsele clasice, din ce în ce mai multe proiecte de parteneriate public-privat (PPP)", a spus Gheţea la seminaru ZF Bankers Summit 12.


"Lucrurile pe partea PPP se vor îmbunătăţi pentru că există o lege, bună sau rea, ea există. Statul trebuie să creeze cadrul în care investitorii privaţi să poată participa la proiecte. Astfel de proiecte nu implică numai autostrăzi, ci şi grădiniţe sau alte proiecte mai mici care ar necesita un PPP", susţine Gheţea.

Radu Graţian Gheţea este unul dintre cei mai faimoşi şi apreciaţi bancheri din România. Licenţiat în matematică la Universitatea din Bucureşti, şi-a început cariera în 1972, ca analist IT la Centrul de calcul al Sistemului Bancar şi apoi la Banca Română de Comerţ Exterior. A parcurs rapid treptele ierarhice şi între 1986 şi 1994 a fost director general şi membru in Comitetul de Direcţie al Băncii Române de Comerţ Exterior. Între 1991 şi 1994 a fost membru în Consiliul de Administraţie al Anglo-Romanian Bank Ltd London, reprezentând principalul acţionar (Banca Română de Comerţ Exterior) în această instituţie de credit. A adus o importanţă contribuţie la stabilirea unor elemente de infrastructura bancară, precum Fondul de Garantare a Depozitelor, Sistemul Electronic de Plata, Biroul de Credit. Domnul Gheţea este doctor în economie, profesor asociat şi membru de onoare al Institutului Bancar Român şi membru al Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma.