Radu Gheţea, CEC Bank: La un moment dat va fi nevoie de o infuzie de capital suplimentară la CEC

Autor: Andrei Cîrchelan 20.06.2012

CEC Bank, cea mai importantă bancă deţinută de statul român, poate avea un rol mai important în piaţă, însă acest lucru depinde şi de resursele de capital ale creditorului, care suscită la rândul lor dezbateri, pentru că o eventuală majorare din partea statului declanşează discuţii privind ajutorul de stat, a declarat Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank şi ARB, la conferinţa ZF Bankers Summit 12.


"Există nişte limite pe care orice bancă le are, şi ele sunt legate de dimensiunea fondurilor proprii. În fonduri, una din componentele esenţiale este capitalul. A fost întotdeauna o discuţie cu majorarea capitalului CEC Bank. Din punct de vedere tehnic există încă acele semne de întrebare despre nevoia de ajutor de stat la creşterile de capital", a declarat Ghe]ea.

Radu Graţian Gheţea este unul dintre cei mai faimoşi şi apreciaţi bancheri din România. Licenţiat în matematică la Universitatea din Bucureşti, şi-a început cariera în 1972, ca analist IT la Centrul de calcul al Sistemului Bancar şi apoi la Banca Română de Comerţ Exterior. A parcurs rapid treptele ierarhice şi între 1986 şi 1994 a fost director general şi membru in Comitetul de Direcţie al Băncii Române de Comerţ Exterior. Între 1991 şi 1994 a fost membru în Consiliul de Administraţie al Anglo-Romanian Bank Ltd London, reprezentând principalul acţionar (Banca Română de Comerţ Exterior) în această instituţie de credit. A adus o importanţă contribuţie la stabilirea unor elemente de infrastructura bancară, precum Fondul de Garantare a Depozitelor, Sistemul Electronic de Plata, Biroul de Credit. Domnul Gheţea este doctor în economie, profesor asociat şi membru de onoare al Institutului Bancar Român şi membru al Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma.