Mihai Bogza, Bancpost: Încă nu ştim de ce avem supraîndatorare în România, nivelul de creditare este redus

Autor: Radu Racu 20.06.2012

"De ce în România, unde gradul de intermediere financiară este scăzut, compartiv cu alte pieţe europene, vorbim de o supraîndatorare?", aceasta este întrebarea la care nu au reuşit să răspundă niciun seminar pe teme bancare organizat de la declanşarea crizei până în prezent, a declarat miercuri Mihai Bogza, presedinte al Consiliului de Administratie al Bancpost, la conferinţa ZF Bankers Summit 12.

"Cererea de credite e mult mai redusă faţă de perioada anterioară. Eficienţa campaniilor de publicitate este mult mai redusă. Ca atare, este un mister de ce în România se pare că vorbim de o supraîndatorare, deşi nivelul de creditare este redus. Nivelul pieţei negre e similar, deci este un mister de ce există dificultăţi de rambursare într-o ţară în care gradul de îndatorare nu este similar celui din alte ţări. Criza a demonstrat că nivelul de default în România este similar cu cel din alte ţări cu un grad de îndatorare mai mare", a spus Bogza.

Mihai Bogza este Presedinte al Consiliului de Administratie al Bancpost din mai 2005. Intre anii 1998-2004 a detinut functia de Viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei pe probleme de coordonare a activitatilor de reglementare, autorizare si supraveghere prudentiala, fiind implicat direct in procesul de restructurare a sectorului bancar derulat in perioada 1999-2000. De la finele anului 1998 si pana in iunie 2003, Domnul Bogza a fost Presedintele Consiliului de Administratie al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. Anterior, a fost Presedinte al Bancii de Export-Import a Romaniei (EXIMBANK), deputy Pater Bank si Director general in cadrul Ministerului Finantelor, asigurand conducerea Directiei Generale a Relatiilor Financiare cu Organismele Internationale.