Primul semnal la insolvenţa Hidro: Elliott vinde acţiuni FP

Autor: Roxana Pricop 20.06.2012

Firma americană Manchester Securities, controlată de fondul american de hedging Elliott, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP), a vândut în şedinţa de marţi un pachet de 709.400 de acţiuni FP (0,005% din capital) în valoare de 334.300 lei (la un preţ de 0,4713 lei/titlu).

Fondul de hedging Elliott este cel mai mare acţionar al Fondului cu aproape 13% din acţiuni, participaţie pe care o deţine prin intermediul mai multor vehicule de investiţii. Aceasta este prima vânzare făcută de vehiculul controlat de Elliott care a fost raportată pe bursa de la Bucureşti. La începutul anului, fondul american a cumpărat pachete importante de acţiuni la FP.

Marţi, 19 iunie, acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 5,12% drept reacţie după ce administratorul Franklin Templeton a anunţat că intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, compania la care FP este acţionar cu 20% din capital, va şterge 3,28 miliarde din activele FP.

Astăzi, cererea de intrare în insolvenţă a fost aprobată de Tribunalul Bucureşti, iar Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie, este oficial insolventă.