UNEVAR: Evaluatorii trebuie să-şi asume responsabilitatea legală

Autor: Cristi Moga 21.06.2012

Evaluatorii şi firmele care parctică această activitate este necesar să poată fi trase la răspundere pentru rapoartele întocmite, afirmă conducerea Uniunii Naţionale a Evaluatorilor din România (UNEVAR), explicând astfel de ce în noua lege a profesiei au fost impuse noi condiţii pentru a deveni membru al asociaţiei şi a putea desfăşura astfel activităţi autorizate de evaluare.

Marile firme străine de consultanţă imobiliară au reacţionat în ultimele luni la două puncte ale ordonanţei de guvern prin care este reglementată activitatea de evaluare în Ro­mânia, contestând obligativitatea ca majoritatea acţio­na­rilor sau asociaţilor să fie evaluatori autorizaţi, statut pe care trebuie să îl aibă şi majoritatea membrilor consiliului de administraţie.

Firme precum Jones Lang LaSalle, Colliers, CBRE sau Cushman & Wakefield sunt deţinute în România de grupuri străine, astfel că nu îndeplinesc în prezent condiţiile înscrierii în UNEVAR, asociaţie din care fac parte în pre­zent circa 95% din foştii membri ai ANEVAR, cum era denumită până anul trecut organizaţia pro­fe­sională a evaluatorilor.

"Prin aceste condiţii (refe­ri­toare la componenţa ac­ţio­na­ria­tului şi a consiliului de administraţie - n.red.), or­donanţa nu îngrădeşte accesul nimănui la profesie, toate companiile - locale sau multinaţionale - care doresc să obţină calitatea de evaluator autorizat conform legii trebuie să îndeplinească un nivel minim de cerinţe, care să asigure calitatea serviciilor de evaluare, dar şi respon­sabilitatea legală cu privire la rezultatele activităţii de evaluare", afirmă Marian Petre, preşedintele Uniunii Naţionale a Evaluatorilor din România.

Cu toate acestea, Consiliul Concurenţei nu şi-a dat deocamdată avizul pentru această ordonanţă în forma actuală şi a propus modificarea sau eliminarea paragrafelor privind struc­tura acţionariatului şi a consiliului de administraţie. Legea va fi rediscutată în Camera Depu­taţilor săptămâna viitoare.

Reprezentanţii UNEVAR spun că punctele privind obligaţiile evaluatorilor au fost preluate din legile care reglementează alte profesii liberale, precum experţii contabili, auditorii, avocaţii sau practicienii în insolvenţă.

"Este imposibil de imaginat cum ar putea un membru corporativ să efectueze şi să ştampileze în nume propriu rapoarte de evaluare, ca membru al Uniunii, şi apoi să poată răspunde disciplinar, civil sau penal pentru rapoartele asumate dacă obiectul său principal de activitate nu este evaluarea, iar cei care răspund pentru activităţile companiei nu au nimic de-a face cu această profesie", afirmă şeful UNEVAR.