Mihai Bogza, Bancpost: Băncile străine care au venit aici au văzut o piaţă cu un potenţial mare, care nu a dis­pă­rut, ci doar a fost amânat

Autor: Andrei Cîrchelan 20.06.2012

 

Complexitatea activităţii bancare a crescut în criză pentru că am ajuns să abordăm unele segmente care înainte nu erau aco­perite. Facem mai multe restructurări şi executăm garanţii, activităţi care an­terior crizei erau marginale. Chiar dacă volumele s-au restrâns, cre­ditarea nu s-a oprit cu totul pentru că situaţia din segmentul pri­vat a fost compensată de creşterea creditului guvernamental.

Există o discrepanţă între nivelul creditelor şi cel al depozitelor şi aceasta este o vulnerabilitate. Deşi nu am văzut bănci străine care să re­tra­gă sprijinul subsidiarelor locale, există o vul­ne­rabilitate în sensul că acestea ar putea fi lăsate să se dezvolte de acum încolo pe cont propriu. În perioada de criză, de­po­zitele au crescut mai degrabă mar­gi­nal şi pe seama dobânzilor plătite de bănci. Grosul creditelor sunt în va­lută şi grosul depozitelor sunt în lei, iar aceasta este o altă vulnerabilitate.

Dacă economia dă un semnal clar de creştere sustenabilă, cred că se va găsi din nou finanţare externă. Băncile străine care au venit aici au văzut o piaţă cu un potenţial mare, care nu a dis­pă­rut, ci doar a fost amânat.

Cererea de insolvenţă de la Hidroelec­trica a fost o miş­care foarte peri­culoa­să, pe care nu am înţeles-o. În trecut, făceam tot ce era necesar ca o companie să nu intre în insolvenţă. Nu trebuie să răspund la un şmen cu un şmen.