Claudiu Cercel, BRD-SocGen: Suntem ancoraţi la sisteme bancare care au avut capacitatea să facă faţă rezonabil şo­cu­ri­lor

Autor: Andrei Cîrchelan 20.06.2012

Înainte de criză am fi zis că privatizarea cu bănci străine este un lucru bun. Acum însă mul­te voci spun că era mai bine să avem mai multe bănci româneşti în sistem. Pe de altă parte, suntem ancoraţi la sisteme bancare care au avut capacitatea să facă faţă rezonabil şo­cu­ri­lor. Dacă nu erau aceste pre­zen­ţe la noi, dacă eram pe cont propriu, probabil ne-am fi ba­zat mai mult pe monedă lo­cală, iar finanţarea ar fi fost mai di­ficil de găsit. Per ansam­blu ră­mâne un fapt pozitiv intrarea ex­pertizei străine în sistemul local.

În ceea ce priveşte viitorul sistemului ban­car în următorii cinci ani, acesta va cunoaşte evo­luţii importante, influenţate de constrân­geri în zona de eficacitate operaţională şi pro­ce­se. Automatizări, sisteme informatice, online ban­king dar şi, de ce nu, apariţia primei bănci di­recte în România, a primei bănci online. În mo­mentul de faţă nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva, suntem pe ultimele locuri la pene­tra­rea internetului. La fel e şi cu utilizarea online ban­king-ului. Totuşi, intră şi în România teh­no­logiile smart phone, care au un impact psi­ho­logic asupra oamenilor. E greu de crezut că ti­nerii vor mai putea în 5-10 ani să vrea să intre într-o bancă clasică, atunci când au la dis­po­zi­ţie operaţiunea electronică.

Reţeaua de sucursale va fi în continuare utilă, va exista mereu o pondere importantă de oa­meni care preferă o abordare mai conser­va­toare şi care preferă să aibă omul în faţă, nu un ecran.

Există riscul ca pro­ble­mele ne­re­zol­vate din Eu­ro­pa să ne men­ţină într-o si­tuaţie de creştere slabă, ce­ea ce reverbe­rea­ză în mediul de afaceri şi îm­pie­dică re­lua­rea pro­ce­sului de cre­ditare, care stă la baza creş­terii eco­nomice. Sper să exis­te şi alte canale prin care să vină bani care să sal­veze economia, din zone unde exis­tă exce­den­te, cum ar fi Orientul Mijlociu. De ce Bulgaria poate folosi bani din Qatar şi noi nu? De ce companii româneşti nu ar avea curaj să se ducă pe bursa de la Varşovia?

În cazul insolvenţei Hidroelectrica, per­cep­ţiile sunt, din păcate, negative, cel puţin în străi­nătate. Ceea ce se reproşează nu e intrarea în insolvenţă în sine, ci faptul că se poate inter­preta ca un atac la instituţia contractului. Cei din Occident se uită la instituţia contractului şi se tem ca insolvenţa Hidroelectrica să nu fie un precedent.