Vlad Bog, Microsoft: Continuăm angajările, dar piaţa forţei de muncă în industria IT este tot mai competitivă

Autor: Adelina Mihai 23.06.2012

Microsoft România, subsidiara locală a celui mai mare furnizor de software din lume, continuă angajările şi în acest an după ce în perioada crizei a făcut câte 50 - 100 de noi angajări pe an, ajungând în prezent la un efectiv de personal de aproape 400 de persoane.



Microsoft România, subsidiara locală a celui mai mare furnizor de software din lume, continuă angajările şi în acest an după ce în perioada crizei a făcut câte 50 - 100 de noi angajări pe an, ajungând în prezent la un efectiv de personal de aproape 400 de persoane.

"Am făcut angajări în ultimul an şi vom continua recrutările. Doar pentru centrul global de expertiză tehnică preconizăm peste 80 de poziţii până în iunie 2013, sfârşitul anului financiar al companiei. Creşterea vine pe fondul satisfacţiei faţă de nivelul serviciilor livrate din România din partea ţărilor pentru care deservim clienţi în limbile franceză şi germană şi nu numai", a spus Vlad Bog, 43 de ani, directorul de resurse umane al Microsoft, un executiv cu o experienţă de peste 20 de ani în domeniul resurselor umane, care ocupă această funcţie din iunie anul trecut.

În prezent, în cadrul Microsoft România există trei organizaţii, două în Bucureşti (una care se ocupă de partea de vânzări şi marketing şi una de suport tehnic GTSC) şi una în Timişoara. Global Technical Support Center (GTSC), centrul de suport al companiei, este cel mai mare din Europa, unde lucrează câteva sute de români.

"România este în continuare atractivă pentru investitorii străini din industria IT, pentru că oamenii au un nivel de pregătire foarte bun şi învaţă rapid tehnologiile companiilor. De asemenea, cunoştinţele de limbi străine şi compatibilitatea culturală în relaţia cu clienţii europeni ne diferenţiază de restul ţărilor în care se face suport tehnic." Anual, de pe băncile facultăţilor cu profil IT ies cam 6.000 - 7.000 de absolvenţi de facultate, însă forţa de muncă disponibilă în acest domeniu este insuficientă pentru cerinţele de pe piaţa muncii, iar investitorii care îşi deschid noi filiale în România sunt nevoiţi să recruteze aceiaşi oameni, deja angajaţi în alte companii, oferindu-le salarii şi pachete de beneficii mai mari. Iar rezultatele se văd şi în statistici. Salariul mediu net în industria IT a ajuns la valoarea de 840 de euro în luna aprilie a acestui an, fiind cu 60% mai mare faţă de perioada similară din 2008. În aceeaşi perioadă, salariul mediu net la nivelul întregii economii a crescut cu 21%, ajungând la valoarea de 366 de euro, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

"Piaţa forţei de muncă în industria IT este foarte competitivă pentru că este o bătălie foarte mare pe aceiaşi oameni, nu este vorba că producem mai puţini absolvenţi. Dar numărul de companii din domeniul IT este foarte mare, iar recrutarea devine şi mai complicată cu cât creşte şi nivelul cerinţelor de limbi străine." Un softist junior câştigă între 700 şi 1.000 de euro net pe lună, pe când unul cu câţiva ani de experienţă câştigă între 1.500 şi 1.800 de euro net/lună, iar un senior poate ajunge la un salariu lunar de 2.000 - 2.500 de euro net/lună, conform datelor de pe piaţă.

Pe lângă faptul că în industria IT angajaţii primesc printre cele mai mari salarii din economie şi au parte şi de creşteri salariale anuale, diferenţa între angajatorii din această industrie o mai fac şi beneficiile oferite angajaţilor. Microsoft oferă, spre exemplu, câte un pachet de îngrijire stomatologică şi de sănătate pentru angajaţi şi pentru familiile lor, dar şi abonamente la sală şi piscină, la centrul Pescariu Sports &Spa sau la sala de fitness de la Intercontinental (aflată la doi paşi de unul dintre sediile companiei).

"Sunt situaţii la care angajaţii lucrează săptămâni sau luni de zile, pentru că în România ajung cazuri extrem de complicate. Lumea îşi imaginează că ei răspund la cască, vorbesc cu clientul şi asta e tot, însă munca lor e mult mai complexă."

Sute de români lucrează pentru Microsoft în străinătate

Pe de altă parte, unii angajaţi vor să lucreze la filialele Microsoft din alte ţări, însă disponibilitatea la mutare este mai accentuată în rândul tinerilor care nu au obligaţii faţă de familie. Ei pot aplica la un job în cadrul companiei din orice ţară, toate posturile vacante fiind disponibile pe o platformă internă a angajaţilor Microsoft.

Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro