Cătălin Predoiu, fostul ministru al justiţiei, revine în avocatura de business cu propria firmă

Autor: Cristi Moga 24.06.2012

Avocatul Cătălin Predoiu, cel care a ocupat fotoliul de ministru al justiţiei în pe­rioa­da 2008-2012, în guvernele conduse de Călin Popescu-Tăriceanu, Emil Boc şi Mihai Răz­van Ungureanu, revine în avocatura de business cu un proiect propriu, distinct de firma Zamfirescu Racoţi Predoiu (ZRP) în care a activat până la ocuparea funcţiei de mi­nistru.

Predoiu şi-a înfiinţat în prezent un ca­binet individual de avocatură - Predoiu Law Office - care "va creşte organic în funcţie de opţiunile mele şi nevoile clien­ţilor".

Avocatul spune că are, de asemenea, un proiect în zona consultanţei în afaceri şi în relaţiile corporatist-instituţionale a cărui activitate va începe în următoarele luni.

 
 

Cine a mai revenit în piaţa avocaturii

Avocaţi precum Valeriu Stoica sau Tudor Chiuariu, care au ocupat poziţia de mi­nistru al justiţiei, au revenit de asemenea în piaţa avocaturii, domeniu în care ono­rariile anuale depăşesc 200 de milioane de euro, iar veniturile celor care coordo­nează cele mai mari firme de pe piaţă pot trece de un milion de euro anual.

Totodată, avocaţi precum Gabriel Zbârcea, de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii, sau Doru Boştină, de la Boştină şi Asociaţii, au ocupat funcţii publice importante de-a lungul timpului.

ZRP, fosta firmă a lui Predoiu în care acesta era partener cu Călin Andrei Zamfi­rescu, unul dintre cei mai reputaţi avocaţi liti­gatori din ţară, şi Ioana Racoţi, cea alături de care Predoiu a lucrat timp de 12 ani, a avut anul trecut venituri de 4,5 mil. euro şi un profit net de 2,5 mil. euro. Cu toate aces­tea, Predoiu a preferat un proiect per­sonal. "O firmă de talia ZRP presupune o anu­mită exclusivitate a preocupărilor, o ar­mo­nizare cu ceilalţi parteneri şi obiec­ti­vele lor. Res­pect foarte mult reuşitele foşti­lor colegi de la ZRP, însă mă aflu acum în punctul în care caut provocări diferite. Am con­venit cu fon­datorii ZRP încă din 2009 asupra faptului că nu voi reveni în firmă după încheierea mandatului de ministru", afirmă Predoiu.

Zamfirescu Racoţi Predoiu îşi va păstra în continuare denumirea, cum de altfel s-a întâmplat de-a lungul timpului şi cu alte firme din piaţă, precum NNDKP sau RTPR, din care o serie de parteneri ale căror nume se regăseau în denumirea firmei au decis să se retragă (Andrew Kingston şi Patricia Pe­tersen nu mai activează de câţiva ani în Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, în timp ce Dragoş Radu s-a retras în 2010 din Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu).

"Decizia lor de a păstra numele meu în titulatura firmei cred că poate fi privită ca o do­vadă de sentimentalism şi respect din par­tea fondatorilor", afirmă Predoiu.

 
 

Ce vrea Predoiu să facă?

"Este important pentru mine să valorific com­petenţa multidisciplinară pe care am do­bân­dit-o, să lucrez direct şi personal îm­pre­ună cu clienţii în proiecte complexe, care ne­ce­sită analiză şi decizie strategică. Exact acest lucru l-am făcut în ultimii patru ani - ana­liză şi decizie strategică transfor­mate în re­zultate, prin echipe multidis­ci­pli­nare", mai spune Predoiu.

De mandatul său de ministru se leagă intrarea în vigoare anul trecut a noului Cod civil, precum şi adoptarea noului Cod de pro­cedură civilă, a cărui intrare în vigoare este programată pentru toamna acestui an.

 

Ce spune despre:

 

Tipul de proiecte în care vrea să se implice

"Sunt interesat de proiecte care să aducă mai multe resurse şi locuri de muncă în România, de consolidarea întreprinzătorilor locali, de apărarea unor drepturi legitime. Aceste lucruri vor cântări semnificativ în felul în care voi alege proiectele în care mă voi implica, fie ele de afaceri sau sociale."

 

Importanţa încasărilor

"Cifra de afaceri a firmei, fără a da în acest moment o estimare, va reprezenta o remunerare firească a valorii aportului meu într-o tranzacţie sau alta, într-un proiect sau altul. Cu alte cuvinte, nu-mi fac probleme, chiar dacă orice început are dificultăţile şi riscurile sale. Încasările - deşi foarte importante - nu sunt obiectivul principal al demersului meu de a deschide noua firmă. Am dobândit o experienţă în aceşti patru ani pe care vreau şi intenţionez să o pun în practică în mediul privat."

 

Balansul între viaţa politică şi mediul privat

"Cred că o condiţie a unei performanţe publice, politice şi administrative este alternarea acesteia cu experienţa privată. Este ceea ce se întâmplă frecvent în Statele Unite, de exemplu. Acolo, şi din acest motiv, politicienii şi cei aflaţi în posturi publice de conducere îi respectă şi îi înţeleg pe operatorii privaţi, iar aceştia din urmă au încredere în politicieni", afirmă Predoiu dându-l ca exemplu pe Rudolph Giuliani, fost primar al oraşului New York, care în prezent este partener la o mare firmă de avocatură.

 

Ce a "învăţat" din mandatul de ministru

"Am dobândit experienţă politică şi diplomatică, ceea ce se traduce printr-o altă perspectivă în privinţa relaţiilor, fie ele interumane, comerciale sau instituţionale. Din interior, am înţeles mai bine statul cu mecanismele sale, inclusiv aparatul judiciar, am o imagine fidelă a politicii româneşti, a relaţiilor internaţionale, a problemelor economice cu care se confruntă România, dar şi Europa. Înţeleg altfel contextul, ceea ce va cântări greu în consultanţa pe care o voi acorda clienţilor firmei mele."