FP a pierdut peste 100 mil. € pe bursă în patru zile din insolvenţa Hidroelectrica, dar Templeton refuză să spună cum a votat

Autor: Andrei Chirileasa 24.06.2012

În ultimele patru şedinţe de tranzacţionare acţiunile FP au pierdut aproape 8%, iar din capitalizarea fondului s-au evaporat peste 100 de milioane de euro. Asta în condiţiile în care insolvenţa Hidroelectrica lasă un gol de peste 700 de milioane de euro în activul net al FP, deoarece valoarea participaţiei de 20% pe care fondul o deţine la producătorul de energie va fi zero până ce compania iese din reorganizare.

În aceste condiţii, persistă întrebarea privind modul cum a tratat Franklin Templeton acest caz. Când a aflat despre situaţia companiei şi cum a votat în CA? Reprezentantul FP în consiliul de administraţie al Hidroelectrica este Oana Truţă, 31 de ani, care lucrează de doi ani ca vicepreşedinte şi analist de investiţii la sucursala locală a Franklin Templeton.

"Dorim să vă precizăm faptul că Fondul Proprietatea nu poate divulga informaţii referitoare la modul de vot din cadrul şedinţelor consiliului de administraţie al SC Hidroelectrica SA datorită faptului că acestea sunt informaţii confidenţiale şi aparţin companiei Hidroelectrica SA", este răspunsul oficial al Franklin Templeton, prin purtătorul de cuvânt Elena Bîrjovanu, la întrebarea cum a votat FP în celebra şedinţă a CA Hidroelectrica de vineri, 15 iunie.

Potrivit unor surse apropiate Hidroelectrica, reprezentantul FP ar fi votat pentru intrarea Hidroelectrica în insolvenţă. La şedinţa CA din 15 iunie 2012 au participat doar trei membri ai CA: preşedintele Remus Vulpescu, Iulian Marian Butnaru şi Oana Truţă. Remus Vulpescu a declarat că el a propus intrarea în insolvenţă ca soluţie la problemele companiei şi a votat pentru, dar nu a precizat cum au votat ceilalţi membri ai CA. El mai declara miercuri, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea de insolvenţă, că deşi Fondul Proprietatea este cel mai lovit de această decizie, nimeni din partea FP nu a contestat-o. Pentru Fondul Proprietatea insolvenţa Hidroelectrica aduce mai multe probleme decât avantaje. Cei care au optat pentru insolvenţă speră că aşa vor putea scăpa Hidroelectrica de contractele cu "băieţii deştepţi" şi vor reuşi astfel să îmbunătăţească rezultatele companiei şi să-i crească valoarea. Şi este posibil ca şi Franklin Templeton să fi aderat la această idee şi chiar să-i fi convins pe unii dintre acţionarii mai mari ai FP să accepte această mişcare. Totuşi, reorganizarea este un proces care ar putea dura doi ani şi nu oferă nicio garanţie că acele contracte vor fi modificate sau că nu vor apărea alte probleme.

Pe de altă parte, pe termen scurt acţionarii FP au numai de pierdut. În primul rând din scăderea valorii activului net de la 3,51 miliarde de euro la circa 2,77 miliarde de euro. În al doilea rând, din cauză că fondul a pierdut motorul care i-ar fi putut aduce creştere în perioada următoare, adică listarea companiilor din portofoliu.

"În cazul FP, cei mai importanţi driveri ai creşterii preţurilor de tranzacţionare pe termen mediu nu pot fi decât listarea însoţită de îmbunătăţirea profitabilităţii celor mai importante companii nelistate, adică Romgaz şi Hidroelectrica. Alte mişcări în portofoliul FP sau alte acţiuni ale administratorului Franklin Templeton pot fi considerate doar secundare ca implicaţii asupra preţului acţiunilor pe termen mediu şi lung. Prin insolvenţa Hidroelectrica se amână pe o perioadă nedefinită, probabil de minim doi ani, activarea unui driver esenţial de creştere a valorii NAV şi a creşterii lichidităţii portofoliului FP", a comentat un analist care nu a dorit să fie nominalizat.

Dacă listarea Hidroelectrica iese din discuţie, nici listarea Romgaz nu mai pare foarte probabilă în acest an, din cauză că încrederea investitorilor străini a fost puternic afectată prin deciziile din ultima perioadă, astfel că e greu de crezut că statul va obţine un preţ mulţumitor.