Dan Turturică: TVR a scos emisiunea mea din grilă; TVR: Am trecut în regim de difuzare de vară

Autor: Laura Mitran 25.06.2012

Dan Turturică a spus că a fost anunţat luni la prânz, printr-un telefon, de reprezentanţii Departamentului de Emisiuni Informative şi Sport din TVR, că emisiunea "Prim plan", pe care urma să o prezinte de la ora 20.00, în aceeaşi zi, a fost scoasă din grilă. "Inclusiv la ora 12.00, dădeam telefoane să invit oameni la emisiune", a spus Turturică, precizând că anunţul pe care l-a primit ulterior nu a fost însoţit de vreo explicaţie şi nici până în prezent nu a primit vreo înştiinţare oficială scrisă.

El a apreciat drept "straniu" modul în care i-a fost comunicată decizia, suspectând că în spatele acesteia s-ar afla "o decizie politică" sau o legătură cu numirea noilor membri în Consiliu de Administraţie (CA), care urmează să aibă loc, după ce cotidianul România liberă, al cărui redactor-şef este, a publicat un articol în care erau prezentate nereguli din timpul mandatului lui Valentin Nicolau la şefia TVR. Val entin Nicolau este propus de angajaţii TVR să ocupe un loc în CA al instituţiei.

"Sau se împlinesc în sfârşit ameninţările repetate de nenumărate ori de Crin Antonescu şi de Victor Ponta în privinţa mai multor jurnalişti care fie erau invitaţi, fie realizau emisiuni la TVR şi nu erau pe placul celor de la USL", a mai spus Turturică.

Societatea Română de Televiziune (SRTv) transmite, însă, într-un comunicat remis luni MEDIAFAX, că producţiile sale au trecut, din 16 iunie, într-un regim special de difuzare, în conformitate cu strategia de programe aferentă grilelor de vară, aprobată prin hotărârile Consiliului de Programe şi Comitetului Director şi avizată de Consiliul de Administraţie.

"Ca urmare a situaţiei financiare actuale a Televiziunii Române, s-a luat decizia ca grilele de vară să se axeze pe redifuzări, pentru ca fiecare canal să se încadreze în bugetele alocate. Aceleiaşi strategii de programe se subordonează şi emisiunea «Prim plan», difuzată la TVR 1, a cărei ultimă ediţie a avut loc pe 18 iunie", spune TVR.

"Din 23 iunie, programele realizate în studiourile mari ale TVR nu mai figurează în grilă ca producţii curente, rămânând ca Direcţia Emisiuni Informative şi Sport (DEIS) să folosească studiourile 10, 11 şi 12, într-un regim de producţie adecvat resurselor disponibile şi cu formate aferente concepţiilor sceno-tehnice ale studiourilor. SRTV, prin Direcţia de Programe, a reamintit, printr-o notă oficială transmisă vineri, 22 iunie, tuturor Direcţiilor - inclusiv DEIS - faptul că, din 16 iunie, producţiile SRTv au trecut în regimul special de difuzare", se mai arată în comunicatul SRTv.

Parlamentul se va reuni, marţi, în şedinţă comună, pentru validarea membrilor Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române.

Consiliul de Administraţie al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Preşedintele Consiliului de Administraţie este numit de Parlament, pe o perioadă de 4 ani.

Valentin Nicolau şi Sorin Burtea au fost aleşi reprezentanţi ai salariaţilor Televiziunii Române în viitorul Consiliu de Administraţie, în urma scrutinului desfăşurat pe 21 iunie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de reprezentanţii TVR. Totodată, numele lui Valentin Nicolau se află printre cele vehiculate pentru preluarea şefiei TVR, în condiţiile în care Consiliul de Administraţie al instituţiei a fost demis de Parlament pe 12 iunie, iar conducerea TVR este asigurată în prezent interimar de Radu Călin Cristea.

Televiziunea Română a organizat alegeri interne pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie, în urma hotărârii Comitetul Director din 14 iunie. Decizia a fost luată ca urmare a respingerii de către Parlament a Raportului de activitate şi a contului de execuţie bugetară ale TVR pe 2011 şi demiterea Consiliului de Administraţie, în frunte cu Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al Televiziunii Române.