TVR: 60% din emisiunile în direct, înlocuite cu alte formate, în grila de vară

Ziarul Financiar 25.06.2012

"În conformitate cu strategia de programe aferentă grilelor de vară, aprobată prin Hotărârile Consiliului de Programe şi Comitetului Director şi avizată de Consiliul de Administraţie, producţiile SRTv au trecut, din 16 iunie 2012, într-un regim special de difuzare. Ca urmare a situaţiei financiare actuale a Televiziunii Române, s-a luat decizia ca grilele de vară să se axeze pe redifuzări, pentru ca fiecare canal să se încadreze în bugetele alocate. (...) Din 23 iunie, programele realizate în studiourile mari ale TVR nu mai figurează în grilă ca producţii curente, rămânând ca Direcţia Emisiuni Informative şi Sport (DEIS) să folosească studiourile 10, 11 şi 12, într-un regim de producţie adecvat resurselor disponibile şi cu formate aferente concepţiilor sceno-tehnice ale studiourilor", potrivit comunicatului citat.

Totodată Societatea Română de Televiziune (SRTv) a făcut publică şi nota semnată de Horia Romanescu, director la Direcţia Strategie de Programe din cadrul TVR, către Direcţia Emisiuni Informative şi Sport (DEIS), prin care aceasta din urmă este atenţionată că, din 16 iunie, producţiile SRTv au trecut în regimul special de difuzare.

"Acest regim special presupune ca fiecare canal să aibă în vedere încadrarea în bugetele aferente primelor trei trimestre ale anului 2012. În ceea ce priveşte consumul de resurse de producţie, precum şi resursele umane alocate pentru asigurarea programelor de flux sau de stoc, se vor face evaluări punctuale avându-se în vedere bugetul de ore suplimentare aprobat în şedinţa Consiliului de Administraţie, în cadrul fondului salarial al anului 2012. În momentul actual, aproximativ 60% din emisiunile SRTV realizate în direct au fost înlocuite cu alte formate, pentru a asigura atât posibilitatea angajaţilor de a-şi lua concediul legal de odihnă, cât şi corelarea financiară cu bugetele aprobate", se arată în această notă.

"În aceste condiţii vă rog să luaţi act că, de la data de 23 iunie 2012, programele aferente studiourilor mari nu mai sunt trecute în grilă ca producţie curentă, având în vedere că pentru aceste emisiuni erau folosite resursele de producţie suplimentare, inclusiv resuse umane din afara organigramei DEIS", se mai spune în documentul citat.

Televiziunea Română are datorii acumulate - din 2005 până la sfârşitul lui 2011 - către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat în totalitate conturile operaţionale ale Televiziunii Române.

ANAF va debloca pentru o perioadă de şase luni conturile televiziunii publice, interval în care va fi derulat un proces de reorganizare a TVR, procedura fiind aprobată, pe 20 iunie, de Guvern.

Pe de altă parte, TVR mai avea la sfârşitul lui 2011 alte obligaţii de plată care privesc diverşi furnizori, în sumă totală de 222,5 milioane lei, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii instituţiei.

Pe 12 iunie, Consiliul de Administraţie al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al Televiziunii Române, a fost demis de Parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. În funcţia de director general interimar al TVR a fost numit Radu Călin Cristea.

În prima sa conferinţă de presă ca director al TVR, organizată pe 15 iunie, Radu Călin Cristea a declarat că, în urma unor eforturi foarte complicate, pe 15 iunie, angajaţii din TVR şi-au primit salariile, precizând că speră ca Guvernul să aprobe un document prin care angajaţii televiziunii să poată să îşi primească în continuare salariile.

Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut, anul trecut, venituri totale de circa 583 de milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv. Televiziunea Română are circa 3.400 de angajaţi.