Elveţienii pot delista Azomureş după ce au plătit 54 mil. euro pentru 20% din companie

Autor: Stefan Musgociu 25.06.2012

Traderul elveţian de îngrăşăminte şi cereale Ameropa Holding a ajuns să controleze 96,43% din acţiunile Azomureş (AZO) şi poate delista compania, după ce în oferta de preluare a cumpărat 20% din titlurile producătorului de îngrăşăminte chimice, cu 240,1 mil. lei (53,7 mil. euro).

Potrivit datelor preliminare, Ameropa a reuşit să cumpere 108,1 milioane de acţiuni, reprezenând 20,56% din capitalul Azomureş. Rezultatele finale ale ofertei vor fi înregistrate miercuri sau joi în sistemul Bursei de Valori Bucureşti şi ar putea diferi uşor de cele preliminare.

Oferta de preluare a vizat un pachet reprezentând 24,12% din acţiunile Azomureş şi s-a derulat în perioada 5 iunie - 25 iunie.

Anterior lansării ofertei, Ameropa controla indirect 75,87% din titlurile Azomureş. Prin firma Pelican Fertilizers, pe care o deţine, Ameropa a cumpărat la jumătatea lunii martie firmele Eurofert şi Azomureş Holdings de la investitorii turci care controlau Azomureş.

Întrucât a ajuns să deţină peste 95% din acţiunile Azomureş, Ameropa poate cere celorlalţi acţionari ai companiei să îi vândă titlurile la un preţ echitabil înainte de delistarea companiei. De regulă, preţul pe care acţionarii minoritari îl primesc înainte de delistare este acelaşi cu cel propus în oferta de preluare.

Potrivit legislaţiei pieţei de capital, o companie poate fi delistată în urma unei oferte de preluare dacă ofertantul a ajuns să deţină peste 95% din acţiunile societăţii respective sau a preluat peste 90% din titlurile vizate în ofertă.

În oferta de preluare, Ameropa a plătit un preţ de 2,22 lei/acţiune, cu 8,8% peste cotaţia de la bursă anterioară lansării operaţiunii, de 2,02 lei/titlu.

În această perioadă au fost plasate 5.045 de ordine de vânzare, cel mai mare vânzător fiind Fondul Proprietatea, care a cedat 11,12% din acţiunile Azomureş pentru 130 mil. lei (29,1 mil. euro).

Calculată la preţul propus de Ameropa, valoarea de piaţă a producătorului de îngrăşă­minte chimice din Târgu-Mureş este de 1,167 miliarde de lei (261,5 mil. euro).

Azomureş a înregistrat în primul trimestru o cifră de afaceri în creştere cu 9%, la 446,4 mil. lei (102,5 mil. euro), şi un profit în urcare cu 5%, la 46,5 mil. lei (10,7 mil. euro).

Prin preluarea Azomureş, Ameropa a ajuns să controleze şi operatorul portuar Chimpex Constanţa (CHEM). Şi în cazul acestei companii, Ameropa a derulat o ofertă de preluare, în paralel cu cea de la Azomureş, prin care a vizat un pachet de 9,57% din acţiunile operatorului portuar.

Traderul elveţian a cumpărat însă numai 1,06% din titlurile Chimpex, pentru care a plătit 1,1 mil. lei (261.000 de euro), astfel că şi-a majorat participaţia de la 90,43% la 91,49%. În aceste condiţii, Ameropa nu poate delista Chimpex.

Ameropa a prezentat un preţ de 9,7 lei/acţiune, cu 7,78% peste cotaţia bursieră anterioară lansării ofertei, de 9 lei/titlu.

Spre finalul ofertei, cotaţia în piaţă a urcat peste cea din ofertă şi a ajuns la 9,8 lei/acţiune. Creşterea preţului a venit în cadrul unei tranzacţii negociate joi pentru 5% din titluri, iar apoi cotaţia bursieră a rămas la acest nivel.

Preţul a revenit la 9,7 lei/acţiune doar în prima parte a şedinţei de luni.

La preţul propus de Ameropa, valoarea de piaţă a Chimpex este de 109,3 mil. lei (24,4 mil. euro).

Ameropa deţine în România şi Ameropa Grains Constanţa (CCRL), fosta Comcereal Constanţa, pe care a delistat-o deja de pe piaţa RASDAQ.