Insolvenţa Hidroelectrica loveşte companii evaluate la 3,5 miliarde de euro pe bursă

Autor: Andrei Chirileasa 26.06.2012

Cinci dintre cele mai importante companii de pe bursă sunt lovite direct de insolvenţa Hidroelectrica, această operaţiune putând pune serios sub presiune rezultatele lor.

Dacă în cazul Fondului Proprietatea (FP) influenţa este directă şi s-a văzut imediat în preţul acţiunilor, deoarece intrarea în insol­venţă a Hidroelectrica a deter­minat scăderea cu 20% a activului net al FP, pentru alte companii influenţa s-ar putea vedea în următoarele luni.

Primele lovite ar putea fi băncile cre­ditoare, care vor fi obligate, cel mai pro­ba­bil, să-şi provizioneze sumele pe care le-au îm­prumutat pro­ducă­torului de energie. BRD, cea mai mare bancă locală lis­tată, este cel mai mare creditor al Hi­dro­electrica şi ar putea fi obligată să provizioneze 400 de milioane de lei, în timp ce Banca Transilvania ar putea constitui provizioane de circa 100 mil. lei. Aceste cheltuieli neprevăzute ar putea determina cele două bănci să raporteze pierderi (pe IFRS) în trimestrul al doilea.

Problema băncilor este însă pe termen lung, deoarece insolvenţa Hidroelectrica este un precedent foarte periculos şi arată că nici creditele acordate companiilor de stat, considerate până acum ca fiind cu risc redus, nu mai sunt sigure.

A treia categorie de companii lovite de insolvenţa Hidroelectrica sunt clienţii companiei, în special beneficiarii de contracte bilaterale. Reorganizarea producătorului de energie vizează tocmai renegocierea sau rezilierea acestor contracte şi încheierea unor contracte la preţuri mai mari. Producătorul de aluminiu Alro Slatina este cel mai mare client al Hidroelectrica şi renegocierea contractului la un preţ mai mare ar lovi puternic profiturile acestuia. Alro a încercat să se delimiteze de "bă­ie­ţii deştepţi", care cumpără energie ief­tin pentru a o vinde mai de­parte mai scump. Alro este un client important pentru Hi­dro­electrica deoa­rece con­sumă energie în bandă (şi ziua şi noaptea), acesta fiind argumentul conducerii com­paniei care spune că un discount este justificat.

Pe de altă parte, Elec­tro­magnetica (ELMA) este un intermediar care ia energie de la Hidroelectrica şi o vinde mai departe clienţilor. Din acest motiv este greu de crezut că va obţine vreo concesie la renegocierea con­trac­tului.

Acţionar

Creditori

Clienţi