Şeful OTP: Proiectele cu finanţare exclusiv bancară nu mai există, clienţii trebuie să vină şi ei cu bani

Autor: Ciprian Botea 25.06.2012

Cererea de credite creşte de la un trimestru la altul în condiţiile în care economia românească performează semnificativ mai bine faţă de multe ţări europene, dar creditele neperformante continuă să pună o presiune uriaşă pe umerii băncilor, afirmă Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank România.

 
 

Creditele neperformante continuă să se acumuleze în portofoliile băncilor pentru că veniturile clienţilor nu îşi revin, valoarea garanţiilor imobiliare s-a prăbuşit faţă de nivelul de dinaintea crizei şi ponderea creditului în valoarea totală a proiectului finanţat este foarte mare, consideră şeful OTP.

 

"Aceşti trei factori influenţează calitatea portofo­liilor de credite neperformate pe plan local, în timp ce pe multe pieţe din regiune situaţia se îmbunătăţeşte. Noi monitorizăm separat creditele acordate înainte şi după apariţia crizei. Creditele vândute după 2009 au o calitate mult mai bună pentru că a existat o ajustare la noile condiţii din piaţă", a declarat Diosi.

 

El spune că rata de neperformanţă la creditele corporate acordate în ultimii trei ani este zero, în timp ce pe segmentul întrepriderilor mici şi mijlocii ponderea creditelor cu probleme ajunge la 2,3%.

 
 

Băncile sunt mai prudente

 

Băncile au modificat politicile de creditare în criză şi au devenit mult mai prudente, solicitând clienţilor să vină cu mai multe garanţii şi chiar să aducă bani de acasă pentru anumite proiecte.

 

"Eco­nomia şi-a revenit susţinută de agricultură, con­struc­ţii şi de consum. Noi am avut un singur an de scădere a construcţiilor, dar cunosc pieţe unde scăderea a durat şase-şapte ani. Băncile sunt dispuse din nou să finan­ţeze acest sector, dar proiectele bazate exclusiv pe finan­ţarea bancară nu mai există. Se dau fi­nan­ţări acolo unde beneficiarii au o contribuţie proprie semnificativă."

 

OTP Bank a raportat anul trecut o creştere cu 15% a portofoliului de credite, la 2,7 miliarde de lei (625 mil. euro). Mai mult de jumătate din credite sunt finanţări pentru companii, acestea avansând cu 17% pe parcursul anului trecut, potrivit datelor auditate publicate de bancă. Volumul provizioanelor de risc a crescut cu 25%, depăşind pragul de 200 milioane de lei.

 

"Consider că am avut un an foarte bun în 2011. A fost un an de stabilizare, de restructurare şi de regândire a strategiilor pentru întreg sistemul bancar. Am reuşit să creştem portofoliul de credite pe segmentele de corporate şi IMM-uri, dar şi pe retail. Creditele ipotecare au mers foarte bine, dar şi cererea de credite de consum şi-a revenit în a doua parte a anului", afirmă Diosi. Companiile solicită în prezent mai multe credite pentru finanţarea capitalului de lucru, proiectele de investiţii finanţate de bănci fiind mai rare.

 

Referitor la evoluţia creditării pe parcursul acestui an, şeful OTP Bank spune că situaţia s-a îmbunătăţit în aprilie şi mai după ce primele trei luni din acest an au fost practic îngheţate.

 
 

Aproape toate creditele de consum, în lei

 

El afirmă că se conturează o preferinţă a băncilor şi a clienţilor pentru credite în lei, aproape toate creditele de consum fiind acordate în prezent în moneda naţională. IMM-urile se împrumută în proporţie de 60-70% în lei, iar în cazul companiilor doar jumătate din creditele noi sunt în lei. Creditele în lei au fost ocolite mult timp de clienţi din cauza dobânzilor foarte mari, dar costul împrumuturilor a mai scăzut în ultimele luni.

 

"Dobânzile la lei se stabilizează în acest moment. Scăderea de la începutul anului a fost încurajată de lichiditatea foarte mare din piaţă. Lupta pe depozite nu lasă la rândul său loc pentru reducerea dobânzilor. Această luptă pentru depozite are însă şi un efect pozitiv pentru că reduce dependenţa băncilor faţă de resursele externe", consideră Diosi.

 

OTP Bank avea la finalul anului trecut depozite de aproape 2,8 miliarde de lei (640 mil. euro), în scădere uşoară cu 2% faţă de luna decembrie 2010. Banca a raportat anul trecut un profit net de 13 milioane de lei (circa 3 miliaone de euro) datorită reducerii cheltuielilor cu provizioanele de risc şi în condiţiile în care veniturile au fost stabile.

 

Creditele neperformante depăşeau 12% din portofoliul total la finalul anului trecut, cele mai multe probleme sunt generate acum de clienţii cu credite ipotecare.

 

"Circa 15%-20% din clienţii cu credite ipotecare au probleme cu plata ratelor. Primul gând nu este însă executarea garanţiilor. Unele credite sunt restructurate şi de trei-patru ori, inclusiv prin reducerea dobânzilor, şi mai mult de jumătate dintre clienţii restructuraţi îşi revin."