Tot mai mulţi români economisesc pe termen lung: depozitele pe doi sau trei ani au ajuns la 7,2 mld. de lei

Autor: Ciprian Botea 25.06.2012

Volumul depozitelor în lei cu scadenţa mai mare de un an atrase de bănci de la populaţie a urcat la 7,2 miliarde de lei (1,65 mld. euro) la sfârşitul lunii aprilie, fiind cu 21% peste nivelul de la sfârşitul anului trecut, potrivit datelor Băncii Naţionale.

Circa două treimi din economiile "lungi" sunt în lei, soldul acestora fiind în creştere cu 25% faţă de finalul anului trecut.

Depozitele cu scadenţa peste un an reprezintă circa 7% din volumul total al economiilor ţinute în bănci de persoanele fizice.

În ciuda creşterilor din ultima perioadă ponderea este încă scăzută pentru că bancherii au venit abia recent cu oferte atractive pentru clienţii dispuşi să-şi blocheze banii într-un depozit timp de doi, trei sau chiar şapte ani.

Băncile s-au pliat în trecut pe preferinţa clienţilor pentru produse foarte lichide şi au promovat depozitele cu scadenţe foarte scurte sau chiar conturile curente şi cele de economii, iar în acest fel au ajuns să finanţeze active pe termene de cinci-zece ani cu pasive pe numai câteva luni.

Nevoia de a reduce dezechilibrele între resursele atrase pe termen scurt şi creditele acordate pe termen lung a lăsat însă treptat loc pe piaţă pentru apariţia a tot mai multe produse de economisire cu scadenţe lungi.

Unele bănci plătesc dobânzi cu 1,5-2 puncte procentuale peste bonificaţiile la depozitele pe trei sau şase luni, cele mai frecvente scadenţe în acest moment, pentru a atrage resurse pe doi sau trei ani. Dobânzile ajung la 6-7% pe an la lei şi depăşesc 5% pe an la euro.

Din totalul depozitelor cu scadenţa mai mare de un an, soldul economiilor în euro atinge echivalentul a 1,8 miliarde de lei (circa 410 milioane de euro).

Pe lângă încercările de a atrage depozite pe termen lung, mai multe bănci locale au anunţat în ultima perioadă că se iau în calcul emisiuni de obligaţiuni pentru a-şi diversifica baza de finanţare şi pentru a-şi asigura fonduri cu maturitatea mai lungă.

Clienţii persoane fizice ai băncilor aveau la finalul lunii aprilie depozite, conturi de economii şi conturi curente cu o valoare cumulată de 117 miliarde de lei (27 miliarde de euro), în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.