Administratorul judiciar al Hidroelectrica denunţă unul dintre contractele cu "băieţii deştepţi" din energie. Decizia de denunţare a contractului

Autori: Carol Dan , Roxana Petrescu 26.06.2012

Hidroelectrica va denunţa marţi contractul de vânzare a energiei către firma Euro-P.E.C. din Galaţi, din cauza datoriilor, în valoare de 37 milioane de lei, a declarat Remus Borza, proprietarul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

"Astăzi vom denunţa primul contract direct al Hidroelectrica, respectiv cel cu Euro-P.E.C.", a afirmat Borza.

Vedeţi aici decizia de denunţare a contractului cu Euro-P.E.C

Euro-P.E.C. este una dintre cele zece firme care cumpără energie de la Hidroelectrica prin contracte directe, la preţuri sub cele de pe piaţă, şi este controlată în proporţie de 89% de Marcel Adrian Comşa, din Galaţi.

Presa a relatat în anii anteriori că proprietarul Euro-P.E.C. este un apropiat de liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.

În 2011 Euro-P.E.C. a cumpărat de la Hidroelectrica energie de 45,3 milioane de lei. Preţul mediu plătit de firma din Galaţi a fost de 141 lei/MWh, faţă de o medie 220 lei pe piaţa de profil OPCOM.

Potrivit datelor publicate pe pagina de Internet a Euro-P.E.C., energia electrică furnizată anul trecut de firmă a provenit în proproţie de 73,9% de la Hidroelectrica.

Euro-P.E.C. a avut în 2010 o cifră de afaceri de 132 milioane de lei şi un profit brut de 1,48 milioane lei.

În 2009 afacerile firmei au totalizat 197,8 milioane de lei, faţă de 270 milioane lei în 2008, în timp ce profitul brut a fost de 8,1 milioane lei, în scãdere de la 24,6 milioane lei în 2008. Firma avea în 2010 un număr de 39 de angajaţi.

În 2006, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au început o anchetă privind contractele prin care complexele energetice Turceni şi Rovinari furnizau electricitate, acuzând un prejudiciu de 500 milioane de dolari.

Printre contractele avute în vedere de DIICOT era şi cel semnat cu Euro-P.E.C.

Firma Euro-P.E.C. figura pe o listă prezentată în 2006 de actualul premier, Victor Ponta, la acea dată deputat PSD de Gorj, de firme care aveau contracte preferenţiale de achiziţie a energiei de la complexele Turceni şi Rovinari.

Potrivit datelor prezentate atunci de Ponta, Euro-P.E.C cumpăra electricitate la preţul de 124,6 lei/MWh şi o revinde la preţuri mult mai mari.

Ministerul Economiei a arătat luni, într-un comunicat, că în acest an Hidrolectrica va avea un deficit de numerar de aproximativ 1,4 miliarde de lei (310 milioane de euro), rezultat dintr-un deficit de 774 milioane de lei în primul semestru şi de 612 milioane de lei în partea a doua a anului.

Deficitul de numerar al Hidroelectrica din 2011 a fost de 659,2 milioane de lei, dublu faţă de nivelul înregistrat în 2010, de 309,3 milioane de lei.