News Corp. analizează divizarea companiei

Autor: Andreea Mindrila 26.06.2012

News Corp., gigantul media condus de Rupert Murdoch, analizează divizarea companiei, separându-şi astfel activitatea de publishing de cea de entertainment, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Într-o companie vor fi incluse afacerile din domeniul televiziunii şi filmului, respectiv studio-ul de film 20th Century Fox, reţeaua de difuzare Fox şi canalul Fox News, iar în cealaltă vor fi reunite companiile din activitatea de publishing, respectiv ziarele The Wall Street Journal, Times of London şi The Australian, precum şi editura HarperCollins, scrie The Wall Street Journal.

În eventualitatea unei divizări a companiei, activitatea de publishing va fi considerabil mai mică decât cea de entertainment.

O decizie finală cu privire la acest lucru nu a fost luată încă. Preşedintele News Corp, Rupert Murdoch s-a opus anterior unei astfel de mişcări, care a fost discutată în interiorul companiei timp de mai mulţi ani, potrivit unei surse apropiate situaţiei.

Chiar dacă s-ar lua o astfel de hotărâre este puţin probabil să aibă loc modificări în ceea ce priveşte controlul efectiv pe care familia Murdoch îl deţine, exercitat prin intermediul dreptului de vot de aproximaţiv 40% asupra News Corp.

Ideea restructurării News Corp. vine în urma scandalului de hacking al telefoanelor de la tabloidul britanic News of the World deţinut de compania media. Până în prezent, în urma acestui scandal, tabloidul a fost închis iar mai mulţi executivi au demisionat.

Divizarea business-ului News Corp ar fi salutată de investitori, care sunt mult mai interesaţi să investească în activele deţinute de gigantul media în industria televiziunii şi a filmului, decât în activitatea de publishing, unde ritmul de creştere este mult mai redus. Activele deţinute de companie în sectorul entertainmentului sunt de departe cele mai valoroase, 75% din veniturile de 25,34 miliarde dolari din primele nouă luni ale anului fiscal fiind generate de acestea. În aceeaşi perioadă, 90% din profitul operaţional a provenit tot din acest sector.

Directorul operaţional al News Corp, Chase Carey, a răspuns unui investitor în luna mai că este conştient de faptul că unii acţionari sunt în favoarea unei divizări a companiei. La acel moment, Carey a spus că managementul şi boardul companiei au discutat această posibilitate, dar nu intenţionează să urmeze această direcţie.

Deşi News Corp a continuat să-şi extindă activitatea în domeniul printului, în 2007 cumpărând compania Dow Jones, focusul companiei s-a orientat către industria filmului şi a televiziunii, odată cu achiziţia în anii 1980 a studioului de film 20th Century Fox şi a unui grup de staţii TV care au format mai târziu reţeaua de difuzare Fox.