Azomureş se pregăteşte să spună adio bursei după ce a triplat banii investitorilor într-un an. În zece ani s-au delistat 50 de companii de top

Autor: Andrei Chirileasa 26.06.2012

Oferta de preluare a Azomureş (AZO) a băgat circa 240 mil. lei în conturile investitorilor de pe bursă, aducându-le acestora profituri cuprinse între 100% şi 1.000%. Pentru piaţa de capital însă rezultatul ofertei este o veste tristă, deoarece încă o companie de top din România a ajuns la un pas de delistare.

Elveţienii de la Ameropa Holding, unul dintre cei mai mari traderi de pro­duse agricole din Europa, au ajuns să controleze 96,5% din ac­ţiu­nile producătorului de îngră­şă­minte Azomureş Târgu-Mureş (AZO) în urma unei oferte publice de preluare în care au plătit circa 240 mil. lei pentru 20,6% din acţiuni.

Elveţienii vizau un pachet de 24% din ac­ţiuni, dar şi-au atins scopul depăşind pragul de 95% din capital care le permite să delisteze com­pania.

"În cazul în care vor fi îndeplinite cerinţele legale privind retragerea acţiunilor de la tran­zacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti, ofer­tantul ar putea iniţia procedurile necesare în ve­derea realizării acestui obiectiv, în conformitate cu prevederile legale în vigoare", se arată în documentul de ofertă publicat pe bursă.

Legea spune că dacă un acţionar ajunge să deţină peste 95% din capitalul unei companii în urma unei oferte de preluare, atunci le poate cere acţionarilor minoritari să-i vândă acţiunile la un preţ echitabil şi să delisteze compania în termen de trei luni de la închiderea ofertei. De cele mai multe ori, preţul de retragere este chiar preţul din oferta de preluare.

Elveţienii au oferit un preţ de 2,22 lei/acţiune pentru preluarea Azomureş, care evaluează compania la 1,17 mld. lei (260 mil. euro). Preţul a fost stabilit de un evaluator independent şi este apropiat de valoarea capitalurilor proprii ale companiei, întrucât nu există un reper oficial privind preţul plătit de Ameropa pentru a prelua controlul pachetului majoritar de 76% din acţiunile Azomureş de la investitorii turci. Elveţienii nu au cumpărat acţiunile de pe bursă, ci au preluat două societăţi care deţineau respectivele acţiuni.

Majoritatea investitorilor au considerat preţul bun şi au vândut, având în vedere că preţul acţiunilor Azomureş pe bursă nu a depăşit niciodată pragul de 2 lei, din 1996 până în mai 2012 când a fost anunţată oferta. Majoritatea investitorilor au obţinut profituri sub­stanţiale în urma ofertei de la Azomureş. De exemplu, în urmă cu un an acţiunile AZO se tran­zacţionau la 0,77 lei, astfel că cine a cum­părat atunci şi a vândut în ofertă şi-a triplat banii. Cei care au cumpărat la începutul lui 2011, când acţiunile erau cotate la 0,5 lei, şi-au înmulţit de patru ori banii, iar cine a cumpărat la înce­putul lui 2009, la 0,2 lei, a câştigat de 10 ori suma investită.

Cele mai importante 50 de companii care s-au delistat de pe bursa de la Bucureşti în ultimii zece ani

Fondul Proprietatea a cumpărat în perioada mai-septembrie 2011 circa 3,4% din acţiunile Azo­mureş pentru circa 13,5 mil. lei şi a vândut ac­ţiunile în ofertă cu 40 mil. lei. În total, FP deţinea înaintea ofertei un pachet de 11,1% din acţiuni pentru care a încasat 130 mil. lei.

Decizia FP, cel mai mare acţionar minoritar, de a subscrie în ofertă i-a determinat probabil pe mai mulţi acţionari să facă acelaşi lucru, având în vedere că în lipsa unui acţionar minoritar puternic care să se lupte cu noul proprietar ar fi fost dificil să obţină cineva un preţ de exit mai mare. Pe de altă parte, mulţi s-au uitat la planurile elve­ţienilor care fac destul de im­probabilă creşterea pre­ţu­lui peste nivelul de 2,22 lei. Ameropa a anunţat că în următorii trei ani Azomureş va realiza investiţii de 200 mil. do­lari pentru eficientizarea pro­ducţiei şi că "divi­den­dele nu reprezintă o prioritate".

Reprezentanţii Ameropa au mai precizat în documentul de ofertă că vor căuta cele mai eficiente surse de finanţare a companiei, inclusiv prin piaţa de capital. Pe de altă parte, ei au arătat în trecut că preferă discreţia pe care o oferă statutul de companie nelistată. Ei au retras chiar luni de pe piaţa RASDAQ acţiunile Ameropa Grains (fosta Comcereal Constanţa), pe care au preluat-o în 2010.

Retragerea de pe bursă a Azomureş lasă încă un gol în colecţia tot mai subţire de emitenţi. Azomureş a fost în ultimii 16 ani o companie reprezentativă pentru piaţa locală de capital, iar în ultimii ani a devenit cea mai importantă companie din sec torul chimic, depăşind Oltchim, care se confruntă cu mari probleme. Anul trecut, Azomureş a avut afaceri de 383 mil. euro şi un profit net de 86 mil. euro, iar investiţiile tot mai mari din sectorul agricol fac ca producătorul de îngrăşăminte să se menţină şi în următorii ani ca o companie de top în România.