Şedinţă extraordinară a CL Târgu Mureş, după ce furnizorul de energie termică a anunţat că pleacă

Autori: Pacala Dana , Ela Giurgea 26.06.2012

Claudiu Maior şi Csegzi Sandor, foştii viceprimari din Târgu Mureş - numiţi între timp consilieri ai primarului Dorin Florea - au declarat, într-o conferinţă de presă, că în urma întâlnirii de marţi cu reprezentanţii furnizorului de energie termică din oraş, firma ungară E-Star Mureş Energy, a reieşit clar că aceasta va pleca din oraş, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei doi au spus că, din acest motiv, se va convoca o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, pentru a analiza variantele de rezolvare a situaţiei celor 6.000 de consumatori din sistemul centralizat care nu mai au energie termică de două săptămâni, în urma sistării gazului necesar producerii agentului termic şi rezilierii unilaterale a contractului de către E-Star Mureş Energy, din cauza datoriilor Primăriei.

Cel mai probabil, şedinţa extraordinară va avea loc vineri. În cadrul acesteia, ar urma să se decidă între mai multe variante de soluţionare a problemei, ale căror implicaţii sunt în prezent analizate.

Potrivit celor doi foşti viceprimari, una dintre posibilele soluţii ar fi păstrarea unei părţi a sistemului, iar furnizarea energiei termice să fie încredinţată Serviciului Locativ din subordinea Primăriei, care ar urma să obţină avizele necesare în acest sens şi să angajeze specialiştii necesari.

Cei doi foşti viceprimari au susţinut că au fost întrebaţi cetăţenii care au rămas fără energie termică şi circa jumătate, adică 3.000 de consumatori, ar dori să rămână în sistem. Pentru aceştia ar trebui să se realizeze urgent un program de reabilitare termică a blocurilor, pentru a degreva Primăria de subvenţii, în timp ce pentru cei care vor dori să se debranşeze ar trebui să fie acordat un ajutor pentru achiziţia unor mijloace proprii de încălzire, de 1.700 de lei.

În şedinţa de urgenţă vor fi analizate toate variantele, inclusiv cea care prevede renunţarea la sistemul centralizat şi debranşarea totală, au precizat ei.

Foştii viceprimari au susţinut că Primăria datorează E-Star Mureş Energy doar 100.000 de lei, întrucât hotărârea de CL prin care municipalitatea se angaja să acopere diferenţa dintre preţul de producţie şi cel de furnizare către cetăţeni, de 160 de lei pe gigacalorie, a expirat în luna decembrie. Ei au refuzat să precizeze dacă, potrivit contractului, Primăria avea de achitat vreo subvenţie în perioada ianuarie-iunie 2012, susţinând că nu pot da mai multe date economice, care să fie folosite într-un eventual proces de firma ungară.

Potrivit fostului viceprimar Claudiu Maior, problema firmei ungare - care a preluat în urmă cu aproape doi ani sistemul, în urma unei licitaţii - a fost că, deşi cetăţenii au fost mulţumiţi, nu au existat cereri de rebranşare şi, în urma calculelor făcute, reprezentanţii acesteia au decis să renunţe, pentru a-şi limita pierderile.

Pe de altă parte, consilierii locali UDMR acuză "administraţia iresponsabilă" şi susţin că mii de gospodării din Târgu Mureş pot rămâne şi fără apă potabilă, în următoarea perioadă.

Într-un comunicat de presă transmis marţi, aceştia au anunţat că au iniţiat convocarea unei şedinţe extraordinare a CL Târgu Mureş, având ca temă situaţia creată în ce priveşte "asigurarea energiei termice şi apei potabile" în oraş şi pentru a soluţiona cât de curând posibil această problemă.

"Grupul consilierilor locali UDMR a luat la cunoştinţă cu îngrijorare faptul că sistemul de termoficare din oraş a fost adus din nou în imposibilitate de a funcţiona şi de a asigura agentul termic şi apă caldă pentru mii de gospodării din Târgu Mureş. Mai mult, datoriile acumulate către compania de furnizare a energiei electrice pot duce la sistarea furnizării şi a apei potabile, care poate cauza serioase probleme de sănătate publică. Inconsecvenţa dintre adoptarea hotărârilor de către CL şi punerea lor în aplicare de către executiv a dus la nerespectarea obligaţiilor contractuale de către Primăria Târgu Mureş, care a avut ca rezultat denunţarea unilaterală a contractului de către firma prestatoare", se arată în comunicat.

Consilierii locali UDMR afirmă că CL Târgu Mureş a alocat cinci milioane lei pentru a subvenţiona preţul energiei termice, însă Primăria nu a plătit niciun leu din luna decembrie a anului trecut.

"Mai mult, nu a plătit nici consumul propriu pentru instituţiile subordonate. Nu a racordat la sistemul centralizat instituţiile din subordonare din zona unitară de termie, deşi s-a obligat la acest lucru. Din aceste cauze, prestatorul a fost obligat să rezilieze unilateral contractul. Şi, ceea ce este şi mai grav, din cauza iresponsabilităţii persoanelor cu putere de decizie, acum este în pericol şi furnizarea apei potabile în aceste 8.000 de locuinţe pe timp de vară, care poate crea serioase probleme de sănătate şi igienă", se mai arată în comunicat.

Luni, Dacz Gabor, reprezentantul firmei E-Star Mureş Energy, anunţa, într-o conferinţă de presă, că societatea intenţionează să plece din municipiu, după ce, din cauza datoriilor Primăriei, a fost pusă în situaţia de a nu mai putea furniza energie termică. El declara că Primăria nu şi-a achitat obligaţiile contractuale, ceea ce a dus la acumularea de datorii către propriii furnizori, E. On şi Electrica, de peste 4 milioane de lei.

Potrivit acestuia, facturile de electricitate care urmează să iasă din termenul scadent se ridică la 100.000 de lei, iar o eventuală sistare a alimentării cu electricitate a pompelor E-Star Mureş Energy va duce la imposibilitatea de a furniza apă rece pentru alţi circa 8.000 de consumatori - o parte dintre cei care nu au în prezent nici apă caldă, dar şi alţii.

"Primăria nu şi-a manifestat intenţia de a plăti. Dacă cetăţenii ne vor intenta procese, vom chema Primăria în garanţie. Din ianuarie suntem în discuţii (pentru plată), ar fi trebuit să reziliem contractul de atunci, dar am finanţat din surse proprii, ca să nu lăsăm consumatorii fără apă caldă şi încălzire, mai ales pe timp de iarnă. După ce trec cele 90 de zile calculate din data de 8 iunie, noi vom pleca din Târgu Mureş. Pagubele, mai ales de imagine, sunt greu de estimat în bani. Nu ştiu ce ar mai putea să ne promită Primăria ca să ne răzgândim", spunea Dacz Gabor, arătând că avea programată marţi o întâlnire cu reprezentanţii Primăriei Târgu Mureş pe această temă.

În toamna anului 2010, firma ungară RFV Mureş Energy SA - devenită între timp E-Star Mureş Energy - a preluat, în urma unei licitaţii, pe o perioadă de 25 de ani, sistemul de termoficare din zonele oraşului neafectate de debranşări masive. Firma şi-a asumat realizarea unei investiţii de 24 de milioane de euro în sistem, în cinci ani de la preluarea reţelei de termoficare. Firma ungară a plătit, în termenul convenit, de 30 de zile de la semnarea contractului, o redevenţă de 2 milioane de euro, necesară pentru ca municipalitatea să plătească din datoria fostei societăţii de termoficare a oraşului, Energomur, către E. On Gaz, datorie care fusese preluată de Primărie. Peste 15 ani, concesionarul urma să mai plătească încă 2 milioane de euro.

Contractul prevedea ca diferenţa dintre preţul de facturare către populaţie, de 231 de lei, şi preţul de producţie a gigacaloriei să fie suportată de la bugetul local. Consiliul Local Târgu Mureş a votat, în luna februarie 2011, acoperirea pierderilor firmei, declarându-se de acord cu majorarea preţului de producere a gigacaloriei, de la 301 la 391,3 lei. Majorarea subvenţiei a fost motivată de viceprimarul Csegzi Sandor prin faptul că s-a înregistrat un consum de energie termică mai mic decât se estimase, în condiţiile în care în sistem au rămas mult mai puţine apartamente decât se estima iniţial.