Narcisa Iorga:Faptul că îmi bazez deciziile pe legi enervează; nu voi recurge la jigniri, ca Ciutacu

Ziarul Financiar 26.06.2012

Declaraţia Narcisei Iorga survine reacţiei jurnalistului Victor Ciutacu faţă de decizia CNA de a amenda Antena 3 cu 50.000 de lei pentru derapaje în campania electorală, inclusiv pentru o ediţie a emisiunii "Vorbe grele", realizată de Ciutacu. Popunerea i-a aparţinut Narcisei Iorga, iar decizia a fost luată cu şase voturi "pentru". În replica sa, Ciutacu vorbea despre "dorinţa neostoită-n cinci ani a Narcisei Iorga" de a-l amenda în sfârşit şi pe el şi despre faptul că înţelege "pe deplin frustrările unor oameni care, pentru că n-au talent, s-au ratat în presă şi au avut nevoie de proptele de partid ca să acceadă măcar la o dregătorie publică", dar şi "raţiunile politice".

"Omeneşte, pot înţelege obsesiile unor realizatori ai Antenei 3 cu privire la persoana mea. Ele sunt alimentate şi de neputinţa lor de a mă şantaja astfel încât să mă determine să nu-mi fac datoria pentru care am fost numită în CNA de către Parlamentul României. Subliniez că am fost numită la fel ca toţi ceilalţi membri, indiferent dacă au fost propuşi de PNL, PSD sau PRM. CNA este format din 11 membri, iar eu am un singur vot. Aşadar, nu am puterea de a decide. Faptul că întotdeauna îmi argumentez pe baza legilor poziţiile enervează foarte tare. Aşa îmi explic şi atacurile murdare la adresa mea. Nu voi recurge niciodată la jigniri pentru a-mi argumenta atitudinea, aşa cum procedează astăzi dl Ciutacu sau cum au procedat de-a lungul timpului şi alţi colegi ai domniei sale. Le transmit însă că atâta vreme cât Legea audiovizualului va fi în vigoare, ea va trebui respectată inclusiv de către Antena 3", afirmă Narcisa Iorga într-o declaraţie remisă MEDIAFAX.

Ea îşi argumentează opinia referitoare la derapajele Antenei 3 din campania electorală spunând că în ultima săptămână de campanie, în emisiuni electorale, USL a beneficiat de 7566 secunde de emisie, Sorin Oprescu de 1050 de secunde, iar PDL, UNPR şi UDMR de zero secunde. De asemenea, în dezbaterile electorale din ultima săptămână, USL a avut 50 de reprezentanţi, PDL 12, UNPR 2 reprezentanţi, iar UDMR niciunul. În emisiunile informative, USL a beneficiat de 274 de ştiri, în timp ce PDL de 48 de ştiri, iar UDMR de doar două ştiri, pe toată durata ultimei săptămâni de campanie, mai susţine Narcisa Iorga.

Postul Antena 3 a fost amendat, marţi, de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru derapaje în campania electorală, printre altele, pentru difuzarea unor comentarii ale premierului Victor Ponta pe acest subiect, în afara perioadei de campanie în audiovizual.

Potrivit raportului CNA, pe 8 iunie, la Antena 3, în emisiunea "Vorbe grele" realizată de Victor Ciutacu, în studio a fost invitat premierul Victor Ponta. În timpul discuţiei despre reîntregirea salariilor, atât moderatorul, cât şi invitatul au făcut referire la domnul "Livache" (Liviu Negoiţă, primar şi candidat la Primăria Sectorului 3, Bucureşti, n.r.).

"Domnul Livache, cred că de duminică seară nu o să mai aibă birou nici la primărie, aşa încât nu-i bine să ai multe birouri, că rămâi fără ele", a spus Ponta în emisiune, Ciutacu spunând în replică: "Să ştiţi că mă amendează Narcisa (Iorga, membru al CNA, n.r.) din cauza dumneavoastră că aţi zis nasoale de Livache".

Într-un comunicat remis MEDIAFAX în urma adoptării deciziei CNA de sancţionare, Victor Ciutacu declară că "libertatea de opinie şi a cuvântului au devenit sancţionabile în fostul stat de drept numit România".

"Membrii CNA au decis - discreţionar, în majoritate, împotriva bunului simţ şi în sfidarea legislaţiei în vigoare - că prezenţa primului ministru al Guvernului României pe un post naţional de televiziune, unde a vorbit despre probleme naţionale (şi deloc despre alegeri), este blamabilă. Şi amendabilă, cu un cuantum care face orice altă sancţiune dată vreunei emisiuni politice să pălească. Libertatea de opinie şi a cuvântului au devenit sancţionabile în fostul stat de drept numit România. Înţeleg pe deplin frustrările unor oameni care, pentru că n-au talent, s-au ratat în presă şi au avut nevoie de proptele de partid ca să acceadă măcar la o dregătorie publică. Pricep şi raţiunile politice. Accept până la un punct chiar şi dorinţa neostoită-n cinci ani a Narcisei Iorga de a mă amenda, în sfârşit, şi pe mine. Rămăsesem singurul din Antena 3 şi era păcat de la Dumnezeu. Dacă nu se dezbracă şi nu se înjură lumea în direct la «Vorbe grele», emisiunea trebuie să dispară. Fiindcă - nu-i aşa? - face audienţă şi poluează imaculatul spaţiu audiovizual autohton", spune Ciutacu.

El mai menţionează că l-a auzit pe Mihai Gâdea, în direct, că Antena 3 va contesta în instanţă amenda.