Hidroelectrica scapă de un contract direct mic. Greii, la discuţii în iulie

Autor: Roxana Petrescu 26.06.2012

Insolvenţa Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, începe să-şi producă efectele, una dintre cele zece companii care au priza cuplată direct la cel mai ieftin curent din ţară pierzându-şi ieri contractul.

Compania în cauză este Euro P.E.C., firmă deţinută de omul de afaceri gălăţean Adrian Comşa. Potrivit presei centrale, Comşa este finul lui Mircea Toader, deputat al PDL Galaţi şi fost secretar de stat în Ministerul de Interne. Contractul cu Euro P.E.C. este însă unul dintre cele mai mici pe care Hidroelectrica le are în derulare, compania achiziţionând anul trecut 0,3 TWh de energie electrică hidro la un preţ de 45,3 milioane de lei (10,7 milioane de euro).

De luna viitoare însă ar urma să înceapă negocierile cu marii posesori de contracte directe cu energie ieftină aşa cum sunt Energy Holding, Alro sau Alpiq. Repre­zentanţii Euro P.E.C. au spus că deocamdată Adrian Comşa nu este în ţară şi că abia săptămâna viitoare va fi comunicată poziţia oficială a firmei.

"Azi (ieri - n. red.) la ora 2 i s-a comunicat denun­ţa­rea con­trac­tului care va deveni efec­tivă mâine seară (miercuri - n. red.). Nu au nicio cale de atac pentru această măsură. N-am fi recurs la această măsură dacă Euro P.E.C. şi-ar fi respectat obligaţiile de plată, dar de 6 luni compania a acumulat datorii către Hidroelectrica de 37 de milioane de lei. După ce că-i livrăm energie ieftină, nici măcar n-o plăteau. Energia care se va elibera prin anularea acestui contract va intra imediat pe piaţa concurenţială", a spus Remus Borza, avo­catul care contro­lea­ză compania Euro Insol, desemnată săptă­mâ­na trecută în poziţia de administrator ju­diciar al Hidroelectrica. Potrivit acestuia, pre­ţul pe care Hidroelectrica îl primea de la Euro P.E.C pe energie era de 141 lei pe MWh în contextul în care pe piaţa de ener­gie tranzacţiile se realizează la peste 220 de lei pe MWh.

Când pică şi contractele grele?

"În condiţiile în care Hidroelectrica se află într-o procedură specială, respectiv pro­ce­dura insolvenţei, în această etapă ur­mă­rin­du-se cu prioritate maximizarea averii de­bi­toa­rei, în vederea obţinerii unor indicatori financiari-contabili pozitivi, admi­nis­tratorul judiciar Euro Insol ca urmare a ana­lizei oportunităţii şi profitabilităţii con­trac­tului de cumpărare de energie electrică nr. 35 CE din data de 03.03.2004 a decis de­nun­ţarea acestuia, menţinerea lui preju­di­ciind echilibrul financiar al Hidroelectrica cu consecinţă păgubitoare pentru reuşita unui plan de reorganizare, având ca scop plata cre­anţelor şi reinserţia societăţii în circuitul co­mercial", se arată în decizia de denunţare tri­misă de Euro Insol către Euro P.E.C. Pro­ble­ma este că în situaţia descrisă mai sus se în­scriu toate contractele de vânzare a ener­gi­ei electrice pe care le are Hidro­elec­tri­ca. Îna­inte de denunţarea contractului cu Euro P.E.C. Hidroelectrica avea zece con­trac­te di­rec­te semnate cu Alro, Elsid Titu, Electro­car­bon Slatina, Electromag­ne­tica, Energy Hol­ding, Alpiq Romindustries, Alpiq RomEnergie, EFT Ag, Euro PEC, EFT Ro­mâ­nia. Cele mai mari sunt cele sem­nate cu Alro, Energy Holding, Alpiq şi EFT. Potrivit cal­culelor ZF pe baza ra­por­tu­lui ad-mi-nis­tra­torilor din 2011, pe lângă Hi­dro­electrica au trecut anul trecut profituri po­tenţiale de 90 mil. euro numai din cauza fap­tului că firma şi-a vândut 85% din ener­gia pro­dusă pe contracte directe la pre­ţuri mai mici decât cele din piaţă. În total, în cei ze­ce ani de contracte directe, potrivit cal­cu­lelor ZF, vis­tie­ria celui mai mare pro­du­cător de ener­gie din România a fost oco­li­tă de pro­fi­turi de peste 1,5 mld. euro din meto­da pă­gu­boa­să de a vinde energia prin contracte directe.

Luna viitoare încep negocierile

"Prima noastră opţiune este solu­ţio­na­rea amiabilă a acestor contracte. Îi aştept pe toţi în iulie la discuţii pentru că până atunci voi avea şi eu toate temele făcute. Ceea ce s-a obţinut din negocieri până acum sunt nimicuri: reduceri de durate pe contracte de o lună de zile sau scăderea cantităţilor cu 5%. Dacă nu înţeleg punctul nostru de vedere, o să ducem 11 TWh de energie pe bursă în loc să-i dăm pe contracte", a mai precizat Borza.

Potrivit acestuia, renegocierea sau rezilierea contractelor directe alături de reanalizarea contractor cu terţii pot aduce o creştere a cifrei de afaceri de cel puţin 10% în 2012 pentru Hidroelectrica, precum şi o creştere substanţială a profitului.

"Eu închid conturile Hidroelectrica în 2012 cu cel puţin 100 de milioane profit. Vă promit", a mai precizat reprezentantul Euro Insol. Hidroelectrica a finalizat anul trecut cu afaceri de 713 de milioane de euro, dar cu un profit net de numai 1,4 milioane de euro, societatea fiind grav afectată de secetă.

Pe 20 iunie anul acesta Hidroelectrica a intrat în insolvenţă, la propria ei cerere, vestea răspândind o undă de şoc atât în sectorul energetic, cât şi în sectorul bancar.

Centură de siguranţă

Datele din raportul administratorilor din 2011 arată că Hidroelectrica avea la fi­nalul anului trecut datorii de 2,5 mld. lei că­tre instituţiile bancare, un miliard de lei fiind cre­dite pe termen scurt, iar restul sumei fi­ind re­pre­zentată de împrumuturi pe ter­men lung. BRD, RBS, Banca Transil­vania, Citibank Eu­ropa, Alpha Bank, BCR sau ING sunt doar câteva dintre băncile care au bani de luat de la Hidroelectrica. În cursul zilei de luni bancherii care au pus umă­rul la finan­ţa­rea companiei, în prezenţa pre­mierului Vic­tor Ponta, a ministrului finan­ţelor Florin Geor­gescu şi a vice­guver­na­torului BNR Bog­dan Olteanu, au discutat despre posibilele efecte ale insolvenţei Hidroelectrica, in­stitu­ţi­ile implicate primind însă doar nişte asigurări ver­bale că nimic rău nu se va întâmpla. Pe de altă parte, Exim­bank pregăteşte o linie de credit pentru Hidroelectrica astfel încât compania să-şi poată plăti ratele şi dobânzile datorate instituţiilor financiare.

"A fost o posibilitate discutată, este mai mult un fel de centură de siguranţă, dar noi le-am spus bancherilor că nu vom avea nevoie de aceşti bani puşi la dispoziţie de Exim­bank. Avem suficienţi bani, iar ban­cherii au înţeles însemnătatea intrării în insolvenţă a Hidroelectrica. Era o căpuşare exagerată a societăţii", a conchis Borza.