Acţionarii decid azi dacă Fondul Proprietatea pleacă la Varşovia

Autor: Roxana Pricop 27.06.2012

Acţionarii Fondului Proprietatea sunt convocaţi astăzi în Adunarea Generală a Acţionarilor pentru a aproba listarea secundară la Bursa de Valori din Varşovia, bugetul modificat şi consorţiul care va intermedia listarea.

Administratorul Franklin Templeton estimează că lis­ta­rea se­cundară va costa 10,7 milioane lei (2,4 mil. euro), jumătate din su­mă urmând să fieîncasată de consorţiul format din JP Morgan, UniCredit Group şi KBC Securities care va intermedia operaţiunea. Cei trei inter­me­diari vor încasa 5,4 milioane lei, iar cheltuielile pentru serviciile juridice sunt estimate la 2,2 milioane lei.

Metoda prin care va avea loc listarea este prin in­ter­me­diul unui "me­mo­ran­dum de lis­ta­re", do­cument care nu ne­ce­sită aprobarea vreunui orga­nism de reglementare. Dacă listarea ar fi avut loc prin ofertă de ac­ţiuni, toată documentaţia ar fi tre­buit să fie aprobată de Co­misia Naţională a Valorilor Mobiliare, auto­ri­tatea de reglemen­tare a pieţei de capital.

Deşi a găsit o soluţie prin care lis­ta­rea la Varşovia să fie posibilă fără ofer­tă şi fără a avea acordul CNVM, ad­ministratorul mai trebuie să rezolve o necunoscută. Este vorba despre co­nec­tarea dintre depozitarii centrali de pe cele două pieţei, operaţiune fără de care listarea este imposibilă.